Business-overblik: Erhvervskvinde: »Alle, der ikke sikrer kønsdiversitet i ledergruppen, er uduelige ledere«

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Sanna Suvanto-Harsaae, bestyrelsesformand for blandt andet Babysam og TCM Group, mener, at der skal være større fokus på antallet af kvinder i ledelsesstillinger. »Man skal lægge det frem, som om at alle, der ikke sikrer kønsdiversitet i ledergruppen, er uduelige ledere," siger hun. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

God morgen.

På kvindernes internationale kampdag sværmer fire kapitalfonde om en gammel dansk virksomhed med en enkelt kvinde i både direktion og bestyrelse. Nu vi er ved kvinderne, så hudfletter en kvindelig erhvervskvinde virksomheder uden kønsdiversitet. Og diversitet er der ikke meget af i toppen af dansk erhvervsliv viser ny kortlægning. I dagens nyhedsoverblik skal vi også høre, hvor meget det kontant koster i mistet lønindkomst at være kvinde set over et helt arbejdsliv.

1. »Alle, der ikke sikrer kønsdiversitet i ledergruppen, er uduelige ledere«

Kun 15 pct. af danske topchefer er kvinder. Og Danmark er faldet 42 pladser til nummer 95 over lande med kønsbalancerede ledelser. Men kun 3 pct. af danske mænd oplever, at der er et problem, viser en ny rapport.

Den skæve kønsbalance får i Børsen erhvervskvinden Sanna Suvanto-Harsaae til at hudflette erhvervslivets top.

»I Danmark er man jo super dygtige til at få kvinderne på arbejdsmarkedet. Men man er ikke super dygtig til at få kvinderne i lederstillinger,« siger Sanna Suvanto-Harsaae, bestyrelsesformand for blandt andet danske Babysam, TCM Group, Boconcept Workz og bestyrelsesmedlem i SAS.

Hun afviser tanken om kvoter, men argumenterer for, at man skal gøre det uacceptabelt ikke at have nok kvinder i ledelse i organisationerne.

»Og derfor bør man oplyse antallet af kvinder også i ledelsesstillinger. Man skal lægge det frem, som om at alle, der ikke sikrer kønsdiversitet i ledergruppen, er uduelige ledere," siger hun.

2. Lønforskellen begynder i studiejobbet, og siden bliver det kun værre

Nye løntal fra DJØF viser, at der i studiejobbet er en uligeløn på 2,8 pct. i mænds favør. For uddannede kandidater er den tilsvarende lønforskel mellem kønnene på 5,7 pct. i mænds favør. Og når man kommer på chefniveau, er lønforskellen på 9,3 pct. i mænds favør.

Og det er vel at mærke, når løntallene er korrigeret for forhold som anciennitet og branche, der kan påvirke lønnens størrelse. Uden denne korrigering er lønforskellene endnu større.

Omregnet til kroner bliver det til en kostbar lønforskel set med kvindeøjne. For kvinder i ikke-chefjob betyder lønforskellen på 5,7 pct. et kontant lønefterslæb på 40.000 kroner årligt, og set over et helt akademikerarbejdsliv på gennemsnitligt 40 år løber det op i betragtelige 1,6 mio. kroner, skriver Berlingske.

Ifølge formanden for DJØF Privat, Henrik Funder, er de to vigtigste håndtag til at ændre på den skæve kønsfordeling en lovændring, så de lovbestemte ligelønsstatistikker kommer til at omfatte langt flere virksomheder end i dag. Som det andet peger han på øremærket barsel til mænd.

3. Midaldrende hvide mænd sidder på magten i dansk erhvervliv

Det står skidt til med at få kvindelige ansatte i lederstillinger i de danske virksomheder og bestyrelser. Således er kun omkring syv pct. af de store danske virksomheders CEO-stillinger besat af kvinder, mens mænd dominerer med 93 pct.

Det viser en gennemgang af ledelsesstillinger og bestyrelsesposter i de store danske virksomheder, som Berlingske har foretaget.

Berlingskes gennemgang af virksomhederne inkluderer milliardvirksomheder som Lego, Bestseller, Danfoss, Grundfos, Novo Nordisk og Carlsberg. I banker som Sydbank, Danske Bank, Jyske Bank og Nykredit er billedet det samme.

Samtidig er ledernes gennemsnitsalder på omkring 54 år. Endvidere er størstedelen af lederne i både virksomheder og bestyrelser af nordeuropæisk oprindelse – kun tre pct. har en anden oprindelse.

Til gengæld er kvinder overrepræsenteret i HR-stillinger i virksomhederne.

»Der eksisterer en opfattelse af, at kvinder er bedre til de »blødere«, mere menneskelige og kommunikationsprægede job, og derfor havner de typisk i HR og mere driftsbaseret arbejde uden ledelsesansvar. Det er jo en galt afmarcheret holdning til ledelse, for det kræver jo også gode menneskelige egenskaber at være leder,« siger Betina Wolfgang Rennison, docent og forskningsleder ved Center for Ledelse og Organisationsudvikling på VIA University College.

4. Fire kapitalfonde sværmer om Haldor Topsøe

Fire store kapitalfonde kæmper ifølge Børsen om at købe sig ind i ingeniørfirmaet Haldor Topsøe.

Haldor Topsøe modtog tirsdag i denne uge de sidste og afgørende bud fra fire forskellige internationale kapitalfonde, erfarer Børsen fra en række kilder med indgående kendskab til salgsprocessen.

De fire bydere, der kæmper om ejerskabet i Topsøe, er ifølge Børsen  Goldman Sachs, CVC Capital Partners, AEA Investors og Singapore-baserede Temasek.

»Vi har ikke nogen kommentarer til processen. Vi siger noget, når vi har en aftale på plads i givet fald,« siger Svend Ravn, presseansvarlig i Haldor Topsøe, til Børsens oplysninger.

Det skal investorerne holde øje med

Investeringsøkonom i Nordnet, Per Hansen, peger her på tre ting, man bør holde øje med på markederne i dag:

  • Den amerikanske jobrapport for februar forventes at vise en jobvækst på 175.000. Det amerikanske statsapparat var nedlukket i starten af året, og det kan gøre det vanskeligere at estimere tallene. Investorerne vil fortsat lede efter tegn på, om der er generelle tegn på afmatning i økonomien renset for nedlukningen.
  • Efter at ECB og Draghi i går valgte at holde renterne på det nuværende lave niveau i hvert fald 2019 ud, svækkedes EUR med én pct. over for USD. Det var en formildende aktieomstændighed mellem den vækstmæssige årsag til de lavere renter og forventninger om langsigtet pengepolitisk medvind. Dagen indledes med kursfald i størrelsesorden 0,5 pct. i Europa.
  • Efter aktiestigninger på generelt 10-12 pct. i de første måneder af 2019 er aktierne nu i en stabiliseringsfase. I næste uge skal de britiske politikere igen stemme i underhuset, om de kan acceptere aftalen med EU. På kort sigt bliver det afgørende for den videre udvikling. Kommer der nye signaler politiske signaler fredag eller hen over weekenden?

Få Berlingskes Børsbarometer - hver dag


Hold dig opdateret med alt, hvad der sker på aktiemarkederne. Med Berlingske Business’ ugentlige aktieklumme får du det fulde overblik over finansmarkederne i ind- og udland og en analyse af, hvor finansmarkedet er på vej hen.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev bliver du klædt på til hele børsugen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske mandag-fredag sender mig de seneste nyheder om aktier obligationer investeringer og status fra verdens børser. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Det sker på markederne

De asiatiske aktiemarkeder dykker efter, at nye tal viser, at den kinesiske eksport falder kraftigt. Parret med dystre toner torsdag fra Den Europæiske Centralbank giver det indtryk af, at en global opbremsning er på vej.

  • Japan Nikkei 225: +2,0 pct.
  • Hongkongs Hang Seng: -1,5 pct.
  • China Shanghai Composite: -2,9 pct.
  • Taiwan Taiex:  -0,6 pct.
  • Sydkoreas Kospi: -1,0 pct.