Business-overblik: Efter hundredvis af lukninger genåbner Danske Bank filialer med et twist

Her er det vigtigste, du skal vide, før dagen begynder. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Danske Bank forsøger sig med en ny strategi efter en lang årrække med mange filiallukninger og genåbner nogle fysiske mødecentre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jacob Gronholt-Pedersen / Reuters / Ritzau Scanpix

Godmorgen.

På denne tirsdags overflyvning af de vigtigste historier fra det danske erhvervsliv skal vi forbi Danske Bank, der trods den digitale tidsalders fremmarch begynder at genåbne fysiske filialer. Vi kommer også forbi Maersk Tankers, der prøver at vende et milliardminus til et plus ved at lave en Uber, ligesom vi også skal en tur op i vindmøllerne med Vestas, der vil tjene mere ved at eje mere.

Men vi starter i vores helt egen bioteknologiske andedam.

1
Dansk life science blomstrer i rekordtempo

Life science-branchen har i årevis været en sand trækhest for den danske eksport med Novo Nordisk, Lundbeck og Coloplast i front. Nu viser en gennemgang foretaget af Berlingske Business, at der er i den grad også er gang i underskoven af de bioteknologiske virksomheder, der kan understøtte den videre vækst.

Ikke mindre 204 selskaber så dagens lys i 2018, hvilket er rekordmange på et enkelt år. Og det er i landets hovedstad, at væksten er koncentreret. Ud af 204 nystartede virksomheder har 132 hjemme i hovedstadsområdet. Næsten to tredjedele af de nye life science-selskaber har altså deres udspring omkring København. Og det er ikke noget tilfælde ifølge Lars Rasmussen, der er bestyrelsesformand i både Coloplast og Lundbeck.

»Det er helt oplagt, at det er på den måde. Den type industri vil være koncentreret der, hvor de rigtige kompetencer findes. Det er enormt lykkeligt for Danmark, at vi har en værdiskabende industri, som er så meget i fremmarch,« siger han til Berlingske Business.

Underskoven er vigtig for økosystemet i den danske life science-industris videre vækst. Og vigtig for det danske samfund, idet den hjemlige life science-industri i 2016 omsatte for over 211 mia. kroner. Branchen eksporterede samme år for omkring 108 mia. kroner.

2
Danske Bank går mod sin egen udvikling

Det er ellers kun gået én vej hurtigt med de danske bankfilialers tilstedeværelse. Men nu forsøger Danske Bank sig ifølge Finans med ny strategi. Efter at have skåret antallet af bankfilialer ned fra 671 i 2001 til nu 95 vælger Danske Bank at genåbne nogle af dem. Det bliver dog bare ifølge Thomas Mitchell, privatkundedirektør i Danske Bank, ikke som den type filial, kunderne tidligere kendte til.

»Vi har de seneste år åbnet såkaldte mødecentre, hvor vi kan mødes med vores kunder i deres lokalområde i vante Danske Bank-rammer. Her bestræber vi os på at indrette en lobby, hvor kunderne selv kan lukke sig ind via deres dankort og betjene sig af automater til at sætte penge ind og hæve danske kroner og euro samt mødes med deres rådgiver. Vi kommer formentlig også til at åbne mødecentre i områder, hvor der tidligere lå en filial,« siger han til Finans.

Banken lagde ellers sidste år fem filialer sammen, men ifølge privatkundedirektøren skulle man nu være nået ned på rette niveau. Derfor forudser Thomas Mitchell, at banken vil genåbne i nogle af de lukkede byer - blot ikke med en almindelig filial, men med et mødecenter.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
Vestas vil ikke sende besparelser videre

Vindenergi bliver billigere for både elkunder og projektudviklere, men udviklingen kommer ikke den danske vindmølleproducent Vestas til gode, og det vil formanden for selskabet ifølge Finans ændre på. Prisen på vindenergi på land er således faldet med 49 pct. siden 2010, og den udvikling skulle Vestas have nydt mere af.

Vestast-formand Bert Nordberg varsler derfor, at selskabet fremover skal spille en langt større rolle i forbindelse med tilblivelsen af nye vindparker. Det gør konkurrenterne allerede.

»Når man ser på vækstmuligheder, er det klart, at Siemens Gamesa, General Electric og os pludselig laver vores egen udvikling. Jeg tror, det er en trend, som man kommer til at se fremover,« siger Bert Nordberg til Finans,

Indtjeningen har været under pres i Vestas, der alene i 2018 måtte se overskuddet falde knap 24 procent til 5,1 mia. kroner, og det skal ændres ved at tage lidt større risici og lave flere aftaler som den sidste år, hvor selskabet gik sammen med Vattenfall og PKA for at opføre et svensk projekt, der kommer til at koste omkring 350 mio. euro. Her står Vestas til at eje 40 pct.

4
Maersk forsøger sig med en Uber

Maersk Tankers er klar til at vende skuden halvandet år efter, at selskabet røg fra A.P. Møller-Mærsk til A.P. Møller Holding. Ifølge Børsen vil selskabet forsøge at vende minus til plus på bundlinjen i det 90 år gamle produkttankrederi via stpre investeringer i nye digitale produkter og en grønnere profil. En stor nedskrivning i 2017 har været medvirkende til, at selskabet har tabt næsten 3,5 mia. kr. på to år.

Lige nu arbejder Maersk Tankers på at udvikle to produkter, der skal gøre det lettere for tankskibe at forudse, hvor de skal placere sig på verdenshavene for at være tæt på kunder, der har brug for at få transporteret olie. Nærhed er afgørende i en branche, hvor de, der er tættest på kunderne, når behovet for transport opstår, som regel ender med at få dem.

»I bund og grund prøver vi at gøre det samme som Uber, der har hjulpet chaufførerne med at placere sig det rigtige sted på det rigtige tidspunkt. Vi øger sandsynligheden for, at man kan få en kunde med,« siger Christian M. Ingerslev, adm. direktør i Maersk Tankers, til avisen.

Tre ting investorerne skal holde øje med i dag:

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, har fokus på disse tre punkter i dag.

 • Kan den danske udenrigshandel fortsætte den flotte udvikling, selv om den globale økonomi er i afmatning? Det bliver investorerne måske en anelse klogere på i dag, når de danske handels- og betalingsbalancetal for februar bliver offentliggjort. Eksporten udgør ca. 55 procent af det danske bruttonationalprodukt.
 • Vestas er citeret for at sige, at de ønsker at bevæge sig højere op i værdikæden, og at de selv vil være med til at udvikle vindmølleparker. De seneste uger har aktionærerne i Vestas kunnet se aktien bevæge sig op imod 600. Tager investorerne godt imod de nye ideer?
 • I Asien er der aktiestilstand og forventningerne til den europæiske aktiehandel, udtrykt som tyske futures-priser i DAX-indekset, viser en let vigende tendens. Følger de danske aktier den let sivende tendens?

Markederne lige nu:

De asiatiske aktieinvestorer holder sig ifølge Ritzau Finans delvist tilbage tirsdag på grund af ugens kommende vigtige begivenheder med starten på den amerikanske regnskabssæson og endnu et afgørende brexit-topmøde som et par af hovedpunkterne.

 • Nikkei 225 +0,1
 • Topix -0,3
 • Hongkongs Hang Seng +0,3
 • China Shanghai Composite +0,1
 • China CSI 300 +0,6
 • Taiwan Taiex +0,3
 • Sydkoreas Kospi +0,9
 • Indiens BSE Sensex -0,1
 • Singapores STI +0,3
 • Sydney ASX 200 +0,1