Business-Overblik: Direktør stopper efter godt et år hos Lauritz.com – grundlæggers kone igen i front

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og kontrollerer aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Det bliver en velkendt person, som inden længe sætter sig i direktørstolen hos Lauritz.com. Mette Rode Sundstrøm, der er gift med auktionsfirmaets bestyrelsesformand og hovedaktionær, Bengt Sundstrøm, overtager nemlig styringen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lauritz.com
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen, godmorgen! Og velkommen til året første Business-Overblik.

Vi har samlet en række af de største historier fra erhvervsmedierne, så du kan begynde dagen opdateret.

God læselyst – og god dag.

Mærsk er blevet meget mere end et rederi: »Vi er på vej til at blive et techselskab«

De fleste danskere har formentlig en rimelig fasttømret opfattelse af Mærsk. Et gammelt, hæderkronet, dansk rederi.

Men det billede af virksomheden holder måske ikke meget længere. I al stilhed er Mærsk nemlig ved at udvikle sig til en af Danmarks største it-virksomheder.

Den gamle rederivirksomhed beskæftiger allerede 6.000 softwareingeniører, og virksomheden er i skrivende stund i gang med at ansætte 500 it-medarbejdere yderligere.

»Listen er lang over de udfordringer, som vi skal have løst. Det er komplekse problemer, som alle softwareingeniører og it-folk gerne vil være med til at løse, og derfor kigger vi efter de bedste it-folk overalt på kloden,« siger Navneet Kapoor, Mærsks informations- og teknologidirektør, der skal være med til at drive udviklingen, til Berlingske.

Kapoor er forfremmet flere gange, siden han for tre et halvt år siden begyndte i Mærsk. Han kom til virksomheden, kort tid efter at topchef Søren Skou havde lanceret en helt ny strategi for Mærsk. Det var på det tidspunkt, det stod klart, at tiden var løbet fra det gamle konglomerat. Mærsk stod over for en større forandring.

Regeringen og rigsrevisor kendte tidligt til ulovlige Danske Bank-opkrævninger

Vi springer videre til en anden historie fra egne spalter. I dag kan Berlingske fortælle historien om, at skattemyndighederne allerede i januar 2020 tog sagen om ulovlige gældsopkrævninger i Danske Bank så alvorligt, at Skattestyrelsen udarbejdede detaljerede notater om sagen, som omgående blev videresendt til Skatteministeriets departement.

Det fremgår af notater og aktlister, som TV 2 og Berlingske har fået aktindsigt i.

Sagens dokumenter antyder også, at Skattestyrelsen tilbage i januar vurderede, at Danske Banks forkerte opkrævninger fra inkassokunder kunne afføde langt større skattemæssige problemer, end den offentlige skattemyndighed giver indtryk af i dag.

Udadtil har Skattestyrelsen ellers forsøgt at nedtone gældssagen, når den offentlige myndighed er blevet spurgt om, hvorfor skattevæsenet har kendt til sagen i mere end et år uden at informere skatteyderne.

Det møder kritik fra Morten Bruun Pedersen, cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk. Han mener ikke, at Skattestyrelsens forklaringer udadtil hænger sammen med den kommunikation, der har været internt:

»I notaterne fra januar er man oppe på den helt store klinge og kommunikerer om de skattemæssige problemer på højeste niveau. I dag forsøger Skattestyrelsen så at tale alvoren fra januar ned. Det undrer mig. Jeg har i øvrigt svært ved at se, at sagen ikke skulle få skattemæssige konsekvenser, som Skattestyrelsen senest har sagt,« siger Morten Bruun Pedersen.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Velhaverfond i krise: Nedskriver massivt

Christian Lindekilde er tidligere formueforvalter for nogle af landets rigeste mennesker. Nu er han havnet i dyb krise med sin venturefond Black Swan Equity Partners, hvis værdi hamrer i bund.

Det skriver Børsen.

Black Swan har tabt 80 mio. kr. efter nedskrivninger for i alt 77 mio. kr. på fondens syv selskaber. Dermed er aktiverne nu blot vurderet til 18 mio. kr.

Samtidig advarer revisoren om, at der skal nye penge i kassen, hvis selskabet skal overleve.

»Selskabet har kortsigtede betalinger på et betydeligt beløb, og selskabet har igangværende forhandlinger med kreditorer,« skriver de statsautoriserede revisorer Henrik Sadolin Jørgensen og Peter Aagesen fra Baker Tilly.

Direktør stopper efter godt et år hos Lauritz.com – hustru igen i front

Det bliver en velkendt person, som inden længe sætter sig i direktørstolen hos Lauritz.com. Mette Rode Sundstrøm, der er gift med auktionsfirmaets bestyrelsesformand og hovedaktionær, Bengt Sundstrøm, overtager nemlig styringen efter Carsten Rysgaard, som stopper ved udgangen af januar efter blot et år.

Det skriver Ejendomswatch.

Inden udnævnelsen af Carsten Rysgaard var Lauritz.com gennem en kaotisk periode og stod uden fast topchef i over 750 dage. Den foregående permanente adm. direktør var Erik Norberg, som forlod stillingen i 2017 efter blot tre måneder og uenighed om ledelsen.

Mette Rode Sundstrøm kender dog den nye stilling. Den bestred hun nemlig frem til 2017.

Lauritz.com tabte i årets første ni måneder 19 mio. kr. ud af en omsætning på 143 mio. kr.

Tre forhold, investorerne skal holde øje med

Andreas Østerheden, chefstrateg i Nordea, har på årets første børsdag fokus på disse tre punkter:

  • Trods en stærk afslutning for markederne inden jul bød juledagene på fortsatte stigninger, og globale aktier målt i danske kroner endte på over seks procent for året. I lyset af hvilket år der er tale om (pandemi mv.), så synes det ganske godkendt fra et investorsynspunkt. Med til at løfte stemningen var vedtagelsen af en ny amerikansk hjælpepakke, og så kom der endelig en Brexit-aftale på plads.
  • Vi skyder det nye år i gang med en uge, der vil have flere interessante begivenheder at byde på, hvor der vil være nyt både på den politiske front (senatsvalg i Georgia tirsdag), datafronten (amerikansk arbejdsmarkedsrapport på fredag) og ikke mindst nyt fra centralbankerne (talere og referat af seneste centralbankmøde). I dag begynder vi dog relativt stille med nøgletal for fremstillingssektoren flere steder i verden i form af de endelige tal for erhvervstilliden i december.
  • Der vil også være fokus på dagens møde i OPEC+, hvor investorerne vil se efter, i hvilken grad kartellet er villigt til at skrue op for produktionen fremadrettet. Med pandemien, der fortsat hærger den globale økonomi og dæmper efterspørgslen på olie, er der risikofaktorer, som tilsiger en gradvis genopretning af produktionen. Indtil videre er det lykkedes kartellet at kommunikere en forsigtig ophævelse af de nuværende begrænsninger, og sammen med stigende vækstforventninger løftede det olieprisen markant i fjerde kvartal. Ved de nuværende oliepriser er der sandsynligvis nogle lande, der gerne ser produktionen skruet yderligere op.
    Der vil være flere talere fra den amerikanske centralbank i dagens løb, hvor Charles Evans taler om den økonomiske situation og politik i lyset af covid-19. Bostic og Mester taler også i dagens løb, og senere på ugen får vi det seneste referat af mødet i centralbanken i december. Centralbanken har indtil videre lagt vægt på, at man fastholder den lempelige linje flere år frem. Men kommer økonomien i omdrejninger igen, så vil investorerne for alvor spekulere i, om centralbanken kan fastholde de lave renter og den lempelige pengepolitik i flere år ud i fremtiden.

Markederne i dag

USA lukkekurser 31.12

Dow Jones +0,65 pct.
S&P 500 +0,64 pct.
Nasdaq +0,14 pct.

Indeks mandag kl. 6.40

Japan Nikkei -0,75 pct.
Hongkong Hang Seng +0,69 pct.
Kina CSI +0,72 pct.