Business-overblik: Der er nu sat navn på to af de sigtede tidligere Danske Bank-chefer

Her er det vigtigste, du skal vide, før dagen begynder. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Hvidvaskskandalen i Danske Bank trækker igen overskrifter efter de mange sigtelser, som eksperter betegner som usædvanlige. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jacob Gronholt-Pedersen

God morgen og velkommen til torsdagens Business-overblik.

Der står Danske Bank og hvidvask på menuen. Berlingske kan nu sætte navn på endnu en af de sigtede, der via sin advokat bekræfter, at han er blandt de ti sigtede tidligere Danske Bank-chefer, som Bagmandspolitiet har i kikkerten, mens Børsen kan fortælle, at de mange sigtelser af enkeltpersoner i hvidvasksagen er usædvanlig. Vi skal også et smut forbi en omstridt færgeforbindelse, hvor tilbagebetalingstiden kan vise sig at være længere end ventet. Endelig er der nyt fra bitcoin-verdenen, hvor der har været indbrud i en af de største bitcoin-børser.

1
Vi begynder i Berlingske, hvor en af de sigtede tidligere Danske Bank-chefer står frem med navn. Bankens tidligere chefjurist Flemming Pristed bekræfter via sin advokat, at han er blandt de ti, som Berlingske i går kunne fortælle er sigtet i forbindelse med Bagmandspolitiets efterforskning af Danske Bank.

»Jeg kan til orientering oplyse, at hverken jeg eller min klient på nuværende tidspunkt, hvor sagen er under efterforskning, har nogen kommentarer til sigtelsen eller til sagen i øvrigt,« skriver advokat Jens Christensen.

Samtidig bekræfter advokat Arvid Andersen over for Berlingske, at også han repræsenterer en af de sigtede, tidligere chefer i Danske Bank.

Tirsdag kom det frem i Børsen, at bankens tidligere topchef Thomas Borgen er blandt de sigtede.

2
Børsen skriver også om hvidvasksagen og kan fortælle, at de mange sigtelser af tidligere højtstående ledere i Danske Bank er usædvanligt både i dansk og international sammenhæng. Børsen har talt med den britiske antihvidvaskkonsulent Graham Barrow, som siger, at det på ingen måde er normalt.

»Specielt når der er tale om en person, som indtil for nylig var adm. direktør for hele banken. Det er meget sjældent at se sigtelser af bankansatte ikke mindst folk i seniorstillinger,« lyder det fra Graham Barrow.

Samme synspunkt har den danske hvidvaskekspert Jakob Dedenroth Bernhoft fra Revisorjura.

»At politiet vælger at sigte enkeltpersoner er usædvanligt. Normalt vil man stille virksomheden til ansvar, hvis den begår noget ulovligt. Men her har man valgt også at gå efter at stille enkeltpersoner til ansvar, og det er meget usædvanligt i sager af denne karakter,« siger han.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
Jyllands-Posten stiller i dag skarpt på Femern-forbindelsen. En tysk rapport om milliardprojekter rokker ved de gyldne udsigter om en hurtigt tilbagebetalt vejforbindelse mellem Danmark og Tyskland.

Det brugerfinansierede projekt skal efter planen være tilbagebetalt efter 36 år, uden at det koster statskassen penge, lyder det fra politikere og projektselskabet Femern A/S. Men tyske myndigheder i Slesvig-Holsten har fået udarbejdet en rapport, der kan ødelægge glansbilledet af danmarkshistoriens dyreste anlægsprojekt.

Tilbagebetalingstiden risikerer nu at overskride den smertegrænse på 50 år, som Femern A/S selv har angivet i en finansiel analyse, fordi mange biler og lastbiler ventes fortsat at ville benytte Scandlines-færgerne.

4
Til sidst smutter vi ud i cyberspace, hvor det amerikanske magasin Wired kan fortælle, at en af verdens største bitcoin-børser er blevet røvet - af hackere. Det drejer sig om Binance, som selv betegner det som et »storskala sikkerhedsbrist«, hvor hackere har stjålet ikke blot 7.000 bitcoin til en værdi af 40 mio. dollar, men også nogle af de adgangskoder, der skal fungere som en ekstra sikkerhedsforanstaltning.

Ifølge Binance har hackerne brugt en bred palette af velkendte hackertrick for at komme inden for dørene, blandt andet phising, computervira og andre tekniske kneb.

Tre ting, investorerne skal holde øje med i dag:

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, har fokus på disse tre punkter i dag.

  • Der er 24 timer til, at Donald Trump i givet fald vil øge de kinesiske toldsatser. Investorerne er tiltagende nervøse for, at der ikke kommer den aftale, som en del af årets aktiekursstigninger har været baseret på.
  • I Kina er aktierne faldet med ca. 15 pct. de seneste uger. Vil den negative effekt også for alvor sprede sig til Europa og Danmark, eller er det et regionalt anliggende? Dagens kinesiske kursfald på to pct. ser ud til at trække Europa med ned
  • DFDS kommer med regnskab i dag. Investorerne vil spejde efter nyt om udviklingen i den britiske økonomi, og hvordan DFDS er blevet påvirket hidtil af, at den tyrkiske økonomi har negativ vækst. DFDS foretog sidste år et større opkøb i Tyrkiet.

Markederne lige nu

Japan Nikkei 225: -1,2 pct.

Hongkong Hang Seng -1,9 pct.

China Shanghai Composite -1,4 pct.

Taiwan Taiex -1,4 pct.

Sydkorea Kospi -1,7 pct.

Indeksværdi klokken 05.40.