Business-overblik: Boligpri­serne falder i hele verden: »Det går stærkt«

Her er de vigtigste Business-nyheder, som du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

De seneste år har boligpriserne været på himmelfart. Men udviklingen er vendt, og det er ikke kun herhjemme, at priserne dykker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rune Øe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til onsdagens Business-overblik.

I dag skal vi blandt andet forbi historien om, at olieprisen er på det laveste niveau, siden Rusland invaderede Ukraine.

Men vi begynder overblikket med en usædvanlig strid:

Rival raser mod Dansk Metal og truer med konflikt: » De burde fokusere på deres egne medlemmer«

En strid mellem to danske fagforeninger kan potentielt udløse en konflikt, som kan ramme store dele af den globale søfart.

Konflikten skyldes imidlertid ikke uenigheder om løn eller arbejdsforhold, men i stedet en strid mellem to danske fagforeninger. Det skriver vi her på Berlingske.

Dansk Metal og rivalen Ledernes Søfart er nemlig i den grad blevet uenige om, hvem der skal organisere en bestemt gruppe medlemmer, og nu vil sidstnævnte ikke længere afvise, at det kan ende med en arbejdsnedlæggelse.

»Jeg håber ikke, at vi får en konflikt, men sker det, har det kun en årsag, nemlig at Dansk Metal har nogle ambitioner om at tegne overenskomster for andre end deres egne medlemmer. Kommer det til en konflikt, vil det påvirke hele Europa og en stor del af verdenshandlen,« siger Jens Marquard Sørensen, der er formand for Ledernes Søfart.

Mette Frederiksen rammer helt forbi med antal offentligt ansatte – Det er »meget bekymrende«

Danskerne er sluppet fri af corona, og nu er der ikke længere behov for så mange podere og lignende i sundhedsvæsenet. Det vil betyde, at antallet af offentlige job kun vil stige med 6.000 personer i løbet af i år.

Sådan lød det fra regeringen, da den kom med Økonomisk Redegørelse tilbage i august. Men nye tal viser, at den offentlige beskæftigelse er vokset gennem hele året og meget mere, end regeringen har regnet med.

Det skriver vi her på Berlingske.

»Alle fremskrivninger viser, at vi kommer til at mangle arbejdskraft i de kommende år. Derfor vil det være meget bekymrende, hvis der bliver flere og flere offentligt ansatte,« siger Per Nikolaj Bukh, der er professor i økonomistyring på Aalborg Universitet.

Olieprisen dykker til laveste niveau, siden Ukraine-krigen brød ud

Råolien fra Nordsøen kostede tirsdag aften det samme som i januar i år.

Prisen er dermed på det laveste niveau, siden Rusland i februar invaderede Ukraine.

Det skriver Finans.

Nordsø-olien blev tirsdag aften handlet til lige under 80 dollar pr. tønde.

Finans skriver, at oliemarkedet blandt andet er påvirket af bekymringerne for en mulig recession, der kan sætte sig i efterspørgslen.

Boligpri­serne falder i hele verden: »Det går stærkt«

De seneste år har boligpriserne været på massiv himmelfart. Men nu dykker de, og det er ikke kun herhjemme.

I Sverige og Canada er priserne faldet 15 procent i de dyreste områder siden foråret. I Australien dykker priserne for femte måned i streg, og i New Zealand er priserne faldet 12 procent siden sidste år. Det skriver Børsen.

»Det begynder at gå den anden vej i hele verden nu – og det går stærkt,« siger cheføkonom i Danske Bank, Las Olsen, til avisen.

Cheføkonom i Sydbank, Søren Kristensen, siger til Børsen, at det ikke er urealistisk, at de globale boligpriser vil falde ti til 20 procent de kommende år.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Her er, hvad Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, i dag har blikket rettet mod:

Hvor skal ECBs rente hen? Det vil de fleste gerne vide, og derfor er der god grund til at lytte med, når ECBs cheføkonom Philip Lane taler i dag. Det seneste dage har han stadig talt for behovet for stigende renter, men i afdæmpet tempo.

De amerikanske aktier havde endnu en dårlig dag. Tilsammen har investorerne nu mandag/tirsdag fået den »rigtige« reaktion ovenpå fredagens jobrapport, som var for stærk til at holde liv i kortsigtede rentehåb. Får vi også en negativ dag i Danmark?

De seneste dages nedtur kan være tegn på, at investorerne er ved at afslutte 2022. Det sker ikke sjældent, at efter et dårligt investeringsår med negativ afkast bliver der lavet operation porteføljerengøring, hvor selskaber, som er faldet meget, tages ud af porteføljen i december (sælges) for at starte på en januarfrisk og ikke have tabsgivende positioner til at være synlige ultimo året. Måske er det den øvelse, som investorerne er ved at lave?

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser tirsdag:

Dow Jones: -1,03 procent
S&P 500: -1,44 procent
Nasdaq: -2,00 procent

Asien – indeks onsdag kl. 06.30:

Japan Nikkei: -0,58 procent
Hongkong Hang Seng: +1,23 procent
Kina CSI: +0,18 procent

Tak, fordi du læste med!