Business-overblik: Bo­li­ge­je­re i skat­te­lo­tte­ri: I 17 kom­mu­ner en­der det med skat­tes­mæk

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Selvom ejendomsværdiskatten skulle falde, efterlader stigende grundskyld ekstra skatteregninger hos boligejerne i 17 kommuner. Arkivfoto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til mandagens Business-overblik.

Lad os straks tage hul på arbejdsugens første dag med en overflyvning af dagens største erhvervsnyheder.

God læselyst!

Dansk rigmand skovler millioner ind på kviktest

Jeppe Handwerks selskab Copenhagen Medical kviktester dagligt over 100.000 mennesker i Region Hovedstaden, og det er en yderst indbringende forretning.

For hver test modtager selskabet nemlig mellem 100 og 200 kroner fra staten, fortæller direktør og ejer Jeppe Handwerk. Det svarer til en indtægt på minimum ti millioner kroner – om dagen.

»Vi har haft en meget, meget stor omsætning i år. Når vi tester så mange mennesker, så er det voldsomme tal,« siger han i et interview med Berlingske Business.

Han peger på, at indsatsen også har været stor: »Jeg har haft pantsat alt, hvad jeg ejer og har,« fortæller han.

Du kan også indlede dagen med at lytte til Berlingskes nyhedsoverblik her.

Serieinvestor fra »Løvens Hule« har kæmpe overskud

Serieinvestoren og erhvervsmanden Jan Lehrmann, som er kendt fra tv-programmet »Løvens Hule«, tjener flere penge end nogensinde.

Hans to selskaber – Lehrmann Ventures og Lehrmann Family – kan fremvise et trecifret millionoverskud, skriver Finans.dk.

Førstnævnte, hvor investeringerne fra tv-serien ligger, gik ud af 2020 med knap 2,7 millioner kroner i overskud, sidstnævnte med knap 263 millioner.

Jan Lehrmann er bestyrelsesformand i Normal-kæden, medstifter af Bilbasen og tidligere topchef i Benjamin Media.

Boligmarkedet styrer dansk økonomi

Det brandvarme boligmarked betyder mere og mere for, hvordan det går med hele Danmarks økonomi.

Boligmarkedet og økonomien følger nemlig hinanden i tykt og tyndt med op- og nedture, og derfor kan et eventuelt indgreb på boligmarkedet være afgørende for, hvordan vi kommer ud af coronakrisen, skriver Berlingske Business.

Det Systemiske Risikoråd ventes på sit møde 21. juni at komme med en anbefaling til regeringen om et indgreb, men det kan blive en uhyre svær øvelse.

»Når boligmarkedet har det dårligt, har den danske økonomi det dårligt. Det har en kraftig afsmittende virkning,« siger Jesper Rangvid, professor i finansiering på Copenhagen Business School.

Han bakkes op af Helge J. Pedersen, cheføkonom i Nordea:

»Når boligpriserne stiger meget, så får vi store friværdier, som i vid udstrækning bliver belånt. Stigende boligpriser giver øget efterspørgsel og mere forbrug. Omvendt når boligpriserne falder, så bliver vi mere forsigtige, og privatforbruget dykker,« siger han.

Skatterabat ædt op af stigende grundskyld i 17 kommuner

Selvom ejendomsværdiskatten skulle falde, efterlader stigende grundskyld ekstra skatteregninger hos boligejerne i 17 kommuner.

Det viser nye beregninger, som Nordea Kredit har lavet for Børsen.

Det skyldes, at skønt ejendomsværdiskatten er sat ned fra 1,0 til 0,92 procent fra i år, kan grundskylden blive ved med at stige i de kommuner, hvor prisfesten på boligmarkedet har været stor.

Og i 17 kommuner er den ekstra grundskyld gennemsnitligt større end rabatten fra den lavere ejendomsværdiskat, og derfor ender det med et samlet skattesmæk, når man gør tallene for 2021 og 2022 op.

Boligejere på Frederiksberg kan se frem til den største ekstra skatteregning på 2.610 kroner over de to år, selvom ejendomsværdiskatten er sat ned. Boligejere i Hørsholm kan omvendt se frem til den største rabat.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, peger her på tre forhold, som investorerne bør holde fokus på:

  • Bitcoin stiger, efter at Elon Musk har sagt, at han igen vil acceptere Bitcoin som betalingsmiddel, når produktionen er mindre sort. Er Elon Musk blevet bange, efter at han er blevet truet af de anonyme, eller skifter hans holdninger blot som fodboldspillet bølger frem og tilbage?
  • Orphazyme blev torsdag/fredag det danske bud på en meme-aktie. Fortsætter den vilde handel i dag uagtet, at der ikke findes gode grunde til, at aktien burde være så ombejlet?
  • Vestas har, desværre for investorerne, meldt sig ind i »minus 25  procent for året-klubben« blandt de danske aktier, som er faldet mest. Har nedturen bidt sig fast for Vestas?

Det sker på markederne

USA lukkekurser fredag
Dow Jones +0,04 procent
S&P 500 +0,19 procent
Nasdaq +0,35 procent

Indeks mandag kl. 06.30
Japan Nikkei +0,56 procent
Hongkong Hang Seng +0,36 procent
Kina CSI -0,58 procent