Business-overblik: Barkonge har kurs mod Europa – og milliarden

Her er det vigtigste, du skal vide, før dagen begynder. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

LA Bar er blot én af godt 90 barer, der skæpper godt i kassen hos Adam Falbert og hans nattelivskoncern, Rekom Group. Med kapitalfondsmidler i ryggen satses der inden længe på et europæisk togt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix

Godmorgen.

Ugen begynder med natteliv, uvejr og et forslag om en offentlig milliardfond. Vi skal således forbi en barkonge i omfattende ekspansion, en fagbevægelse, der vil oprette en ny milliardfond til danske virksomheder, og så skal vi også forbi ekstreme vejr- og klimabegivenheder, der har kostet Danmark og resten af Europa dyrt. Inden vi rammer skybrud og orkaner, skal vi dog lige forbi et opgør om fremtidens København.

1
En mejetærsker er blevet sat på pause

Den fremadstormende alliance mellem kapitalforvalteren Blackstone og ejendomsinvestoren Nils Janssons selskab 360 North er rullet ind over København med nu flere end 160 store ejendomsopkøb. Men et næsten 90 år gammelt skøde har sat en kæp i hjulet på den ejendomsopslugende mejetærsker.

Den Sønderjyske By, som består af fire storgårdskarréer på Frederiksberg, skulle i disse dage ellers være blevet overtaget af 360 North, men det forehavende er blevet sat på pause af Københavns Byret.  Sælgeren var Frederiksberg Boligfond, en fond skabt på foranledning af Frederiksberg Kommune, der efter Første Verdenskrig overdrog en række kommunale ejendomme til den selvejende fond. Og det er et skøde fra den overdragelse, der nu snart 90 år senere har sat milliardhandlen på standby

Ifølge beboerne i Den Sønderjyske By giver skødet dem nemlig forkøbsret i tilfælde af et salg, og i første omgang har man krævet spørgsmålet tinglyst, hvilket Københavns Byret tog til følge forrige fredag

2
Det ekstreme, dyre vejr

Vejret er lunefuldt. I weekenden har der været forårsstemning med høj sol og mere end 15 grader. Nu varsler DMI så snebyger. Netop vejret har ifølge en ny undersøgelse kostet danskerne dyrt. Ekstreme vejr- og klimabegivenheder i Europa har kostet de europæiske lande 3.381 milliarder kr. de sidste 39 år. I forhold til antal indbyggere og landets størrelse har Danmark betalt en af de højeste priser.

Danmarks samlede tab i perioden er opgjort til 78 milliarder kr. Mange andre lande har tabt mere, men ser man på tabet per indbygger, har danskerne tabt næstmest, 14.500 kr. pr. indbygger, kun overgået af schweizerne med 19.500 kr.

Undersøgelsen er baseret på tal fra en database drevet af Europas største genforsikringsselskab, Munich Re. Til Berlingske oplyser selskabet, at årsagen til, at Danmark lander så højt oppe listen, først og fremmest skal findes i tre af i alt 34 ekstreme vejrbegivenheder, nemlig to storme og et skybrud, som ramte Danmark i perioden 1980 til 2017.

Det drejer sig om decemberorkanen i 1999, som er den værste orkan registreret i Danmark. Den kostede syv mennesker livet, mens 800 blev kvæstet, og de samlede økonomiske tab løb op i mere end 17 milliarder kr. Den blev efterfulgt af januarstormen i 2005, som ifølge Munich Re løb op i samlede tab på 8,6 milliarder kr.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

 

3
En barkonge er gået på togt

Adam Falbert er god til at skabe en forretning på folks byture. Barkongen står bag nattelivskoncernen Rekom Group, der ejer mere end 90 forretninger rundt omkring i Norden. Børsen kan fortælle, at Rekoms omsætning steg med 40 pct. til 573,2 millioner kr. i forhold til året før, mens driftsindtjeningen voksede i samme periode med 26 pct. til 92 millioner kr. Dermed har selskabet, der har barkoncepter som Heidi's Bier Bar og ejer københavnerstederne LA Bar, Sjus Bar, Andy's Bar, Den Glade Gris og Simpelt V, fordoblet både omsætning og driftsindtjening siden 2015. I år skulle omsætningen gerne runde 800 millioner kr., og skyde forbi milliarden i 2020.

I maj sidste år solgte Adam Falbert aktiemajoriteten i Rekom til danske Catacap for et trecifret millionbeløb, og det har åbnet for en ekspansion til de nordiske markeder, der skal fortsætte ud i Europa. Holder planen, skal der åbnes minimum 30 nye barer i år.

»Folk tror, jeg er halvtosset med de vækstplaner, vi har, men hvis vi lykkes med de opkøb, som vi har i pipelinen, tager vi et stort skridt mod at blive Europas største barkoncern,« siger Adam Falbert, der nævner Sverige, England, Tyskland og Benelux-landene, til Børsen.

4
Fagbevægelsen vil have milliardfond

Danmark skal melde sig ind i konkurrencen om at skabe fremtidens virksomheder, og det skal gøres via en ny milliardstor statslig investeringsfond. Sådan lyder meldingen fra FH-formand Lizette Risgaard ifølge Finans.

Vækstfonden skal således have selskab af en ekstra fond, der skal sikre, at vi kan tage kampen om med udlandet, hvor mange andre lande investerer langt mere. Fagforeningbossen henviser således til, at mens Vækstfonden har aktiver for 0,5 pct. af det danske bnp, har for eksempel fonden KfW i Tyskland aktiver på 14 pct. af det tyske BNP.

»Som fagbevægelse har vi et ansvar for at være med til at sikre de rammevilkår for erhvervslivet, som kan give os fremtidens arbejdspladser,« siger FH-formand Lizette Risgaard til Finans.

FHs forslag indebærer, at den nye fond gå ud på det internationale lånemarked og hente kapital med garantier fra den danske stat i ryggen. Lizette Risgaard vil dog ikke sætte tal på, hvor stor fonden skal være. Både hos Venstre og Socialdemokratiet bliver fagbevægelsens tanker ifølge Finans taget positivt imod.

Tre ting investorerne skal holde øje med i dag:

Per Hansen, analytiker hos Nordnet, peger i dag på tre ting, han mener, investorer skal holde øje med.

 • Stormagasinet Magasins umiddelbare fremtid kan meget vel blive afgjort i dag. Mandag er deadline for forhandlinger om den fremtidige struktur for moderselskabet Debenhams, som slås med en stor gæld, vigende salg, Brexit-usikkerhed og en genstridig Mike Ashley, som ud over at eje Sportsdirect og Newcastle også har en 30 procents andel i Debenhams, som han forsøger at få indflydelse for. Debenhams' aktiekurs er de seneste år faldet med mere end 90 procent.
 • Den amerikanske regnskabssæson begynder for alvor i denne uge. I modsætning til sidste år, hvor økonomisk fremgang og Donald Trumps skattelettelser fik indtjeningsudviklingen til nærmest at eksplodere, kan indtjeningen, ifølge analytikerforventningerne, være faldet med gennemsnitligt tre-fire procent. Er investorerne tilstrækkeligt og godt forberedt på en indtjeningsmæssig kold tyrker?
 • I den fortsatte »Her er London«-meddelelse har der i weekenden ikke været afgørende nyt, som investorerne kan reagere på, og pundet er nogenlunde, hvor det sluttede fredag. Theresa Mays foreslåede »nationale kompromis« mellem konservative og Labour ser ikke ud til at få mange chancer. Labours Jeremy Corbyn koncentrerer sig ligesom konservative toppolitikere om tiden efter Theresa May, og det giver ingen fremdrift i Brexit-forhandlingerne.

 

Markederne lige nu:

De asiatiske markeder vender snuden nedad mandag, hvor gevinsthjemtagning ifølge Ritzau Finans sætter sit præg efter at have nået en syv måneders top på fredagens gode amerikanske jobrapport og rapporter om mere kinesisk stimulus i weekenden.

 • Nikkei 225 -0,2
 • Topix -0,4
 • Hongkongs Hang Seng +0,3
 • China Shanghai Composite -0,1
 • China CSI 300 -0,1
 • Taiwan Taiex +0,8
 • Sydkoreas Kospi -0,1
 • Indiens BSE Sensex 0,0
 • Singapores STI -0,3
 • Sydney ASX 200 +0,6