Business-overblik: Banker ignorerer kunders udsigt til tab. »Det er lige til Bagmandspolitiet«

Her er det vigtigste, du skal vide, før dagen begynder. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Nogle af bankernes investeringsfonde giver kunderne et forventeligt tab på obligationer. Professor drager parallel til Danske Banks Flexinvest-sag, der er resulteret i politianmeldelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jacob Gronholt-Pedersen

God morgen.

Arvefølgen i Venstre synes nu at være ved at falde på plads med Jakob Ellemann-Jensens udmelding tirsdag aften, men der er også andre nyheder på den danske himmel.

På erhvervsfronten er der flere banker, som ifølge professor bevæger sig i farefyldt farvand. Det er lige til Bagmandspolitiet, siger han. Dansk politi vil i dag skæve mod Tyskland, som indleder retsopgøret mod to centrale udbyttesvindlere. Og endelig skal vi høre om danskernes holdning til regeringens ambitiøse klimamålsætning.

1
Banker ignorerer kunders udsigt til tab på investforeninger: »Det er lige til Bagmandspolitiet«

Danske banker får hård kritik for at placere kunders opsparing i obligationsfonde, selvom fondene står til at give tab, når gebyrerne er betalt. Professor ryster på hovedet, men Nordea og Danske Bank forsvarer produkterne til nogle kunder.

»Jeg synes, det er fuldstændig ubegribeligt, at der ligger så mange penge i fonde med korte obligationer,« siger professor Carsten Tanggaard fra Aarhus Universitet til Finans.dk.

Han mener, at situationen er lige så alvorlig som sagen om investeringsproduktet Flexinvest Fri, hvor Danske Bank ifølge Finanstilsynet vildledte kunder til at investere i produkter med negative forventede afkast.

»Når man tænker på, at Danske Bank er blevet politianmeldt i Flexinvest-sagen, så forstår jeg slet ikke, at bankerne tør stoppe disse fonde ned i halsen på folk. Det kan man simpelthen ikke tillade sig, og det er lige til bagmandspolitiet,« siger Carsten Tanggaard.

En opgørelse fra den uafhængige investeringsrådgiver Uvildige.dk viser, at over 15 mia. kr. er placeret i fonde med korte obligationer, der ifølge rådgiverne giver et forventet tab. Dertil kommer en række fonde med virksomhedsobligationer og lange obligationer, hvor man skal have yderligere rentefald for at undgå tab.

 

2
Det første retsopgør om udbyttesvindel indledes i dag

I Bonn i Tyskland indledes i dag retsopgøret mod udbyttesvindlere, der har tømt de europæiske statskasser for mindst 410 milliarder kroner. Retssagen og den afsluttende dom kan give dansk politi et godt udgangspunkt før straffesag om svindel med dansk udbytteskat for 12,7 mia. kr., skriver Børsen.

To briter risikerer langvarige fængselsstraffe og krav om erstatninger i milliardklassen. Sagen er den første i opgøret efter udbytteskattesagen, der har hærget flere europæiske lande. Sagen har flere direkte tråde til den danske sag om svindel med udbytteskat for 12,7 mia. kr.

Eksempelvis har den ene af de to tiltalte briter arbejdet sammen med den hovedmistænkte i den danske sag, Sanjay Shah, da de begge var ansat i Credit Suisse i London.

»Det er en meget vigtig udvikling i hele det internationale kompleks. Selvom udfaldet i den tyske straffesag ikke uden videre kan overføres til Danmark, vil det alligevel kunne påvirke opfattelsen af den danske sag. Lykkes det for eksempel for den tyske anklagemyndighed at få dømt de to, kan det ikke udelukkes, at det vil give den danske anklagemyndighed et godt udgangspunkt for det danske retsopgør,« siger professor i strafferet på Københavns Universitet Thomas Elholm.

Tysk politi startede efterforskningen af sagen i 2011, og sagerne har således været otte år undervejs mod domstolene.I Danmark blev udbyttesvindlen først opdaget i 2015 efter et eksternt tip.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
Danskerne bakker massivt op om regeringens klimamål – men de fleste mener, at det er urealistisk

Selvom syv ud af ti danskere bakker op om regeringens klimamål om at reducere CO2-udledningen med 70 pct. i 2030 sammenlignet med 1990, er et flertal af danskere skeptisk over for, om det er realistisk at nå målet.

Det fremgår af en ny og repræsentativ rundspørge, som analyseinstituttet Kantar Gallup har foretaget for Berlingske blandt 1.016 danskere.

Men mens et stort flertal af danskerne støtter op om regeringens klimamål, som er blevet udråbt til at være historisk ambitiøst, er et flertal af danskerne mere skeptiske over for, om det er realistisk at opfylde målsætningen.

Lidt over halvdelen (55 pct.) mener, at det er urealistisk, mens 33 pct. mener, at det er en realistisk målsætning. Det er især danskere, der har stemt på et af partierne i blå blok, der er skeptiske over for, at målet kan nåes i 2030.

Præcis hvordan klima-, energi og forskningsminister Dan Jørgensen (S) vil nå nålet, kan han endnu ikke give et svar på. Tirsdag tog han hul på de indledende forhandlinger om en bindende klimalov, der skal forpligte politikerne til at nå klimamålet i 2030. Først efter nytår skal en egentlig klimaplan med konkrete initiativer forhandles.

 

Tre ting, investorerne skal holde øje med i dag:

Seniorstrateg i Nordea, Andreas Østerheden, holder især øje med disse tre ting i dag.

  • Det bliver en travl dag, som begynder med de samlede erhvervstillidstal (både service- og fremstillingssektoren) for store dele af verden: Japan, Kina og Europa. Tallene fra Kina i morges var bedre end ventet for servicesektoren og er i tråd med de bedre end ventede tal fra fremstillingssektoren i Kina i mandags. Samlet set klarer servicesektoren sig bedre end fremstillingssektoren globalt, og risikoen for en global nedtur ligger særligt i, hvis den svaghed, vi ser i industrien, forplanter sig til servicesektoren. Det er særligt de regioner/lande, der har vist svaghed længe, som vi holder øje med, herunder visse lande i Europa (Tyskland, Italien).
  • Det vil også blive endnu en dag med verbale slåskampe i det britiske parlament, efter man i går fik sat tid af til at debattere et lovforslag, som måske skal vedtages senere i dag, og som skal sikre, at Storbritannien ikke træder ud af EU uden en aftale 31. oktober. Det vil tvinge den siddende premierminister til at gå til EU og bede om forlængelse senest 19. oktober. Det er meget sandsynligt, at vi ser et nyvalg inden, men oppositionen vil højst sandsynligt se, at et ”no-deal” scenarie undgås, før de går med til at udskrive et nyt valg.
  • Sidst men ikke mindst vil der være en række talere fra centralbankerne senere på dagen. Her vil vi hovedsageligt følge talere fra Fed og ECB, som tæller bl.a. Williams, Evans og Bullard og ikke mindst ECB’s Lane. September bliver en måned der står i centralbankernes tegn, med første møde i den europæiske centralbank ECB 12 september, efterfulgt af den amerikanske centralbank 18. september. Det er lige nu mest usikkert, hvorvidt og i hvilken grad ECB genstarter de kvantitative lempelser (obligationsopkøbsprogram). Centralbankerne er den primære drivkraft - sammen med geopolitikken - for markederne lige for tiden, og det er derfor relevant at holde øje med eventuelle signaler derfra.

 

Markederne lige nu

De asiatiske aktiemarkeder ligger med generelle stigninger onsdag anført af de kinesiske aktier, efter at en rapport har vist, at væksten i landets servicesektor steg hurtigere end ventet trods bred økonomiske modvind.

(Indeksværdi kl. 6.15. Udvikling i pct.)

Nikkei 225 0,0

Topix -0,4

Hongkongs Hang Seng +1,2

China Shanghai Composite +0,2

China CSI 300 +0,1

Taiwan Taiex +0,6

Sydkoreas Kospi +0,2

Indiens BSE Sensex -0,1

Singapores STI +0,4

Sydney ASX 200 -0,5