Business-overblik: Balladen om Warnøe fortsætter - Lars Tvede og andre topprofiler forlader Nordic Eye

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Serieiværksætter Peter Warnøe er omdrejningspunktet i en magtkamp i Nordic Eye. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Godmorgen!

Så kom finansloven i hus, og den kommer givet til at løbe med meget af opmærksomheden. Det er da også værd at bruge tid på dagens tre bedste erhvervsnyheder.

Vi skal høre sidste nyt i Børsens føljeton om Peter Warnøe og Nordic Eye. Der er også nyt på skattefronten fra EUs magtfulde danske kvinde, Margrethe Vestager. Og endelig skal vi høre, hvorfor tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) føler »et særligt ansvar« for at få flere kvinder i toppen af dansk erhvervsliv.

1
Balladen om Warnøe fortsætter: Lars Tvede og to topprofiler forlader Nordic Eye

Magtkampen om venturefonden Nordic Eye udvikler sig fortsat. Medstifter Lars Tvede, formanden og flere topprofiler forlader efter et opgør med Peter Warnøe deres poster i Nordic Eye.

Serieinvestor Lars Tvede, der i 2016 var med til at grundlægge Nordic Eye sammen med blandt andre Peter Warnøe, er med øjeblikkelig virkning udtrådt af venturefondens investorboard, erfarer Børsen.

Også bestyrelsesformand i SAS Carsten Dilling og næstformand i PFA Pension Niels-Ulrik Mousten er ifølge Børsens oplysninger ude af investorboardet.

Den kollektive exit sker efter, at der kort før midnat søndag aften blev sendt et brev, hvor fungerende administrerende direktør Michael Tandrup sammen med Peter Warnøe foreslår, at orlovsramte Warnøe vender tilbage til fonden i denne uge. Peter Warnøe har været på orlov, siden Børsen i september kunne afsløre, at han har brudt både selskabs- og skattelovgivningen ved at hæve mindst 20 mio. kr. i flere af sine selskaber som ulovlige aktionærlån.

Michael Tandrup og Peter Warnøe foreslår, at Tandrup foreløbigt fortsætter som administrerende direktør, mens Warnøe ifølge brevet skal have »ansvaret for fortsat at udvikle fondens portefølje af investeringer«.

Peter Warnøe og Michael Tandrup har tilsammen majoriteten af stemmerne i Nordic Eye Management og dermed også beslutningsmagten.

Også bestyrelsesformand Hans Henrik Klovborg, der repræsenterer fondens største investor – boet efter den afdøde containermilliardær Michael Henriksen – har trukket sig fra bestyrelsen med øjeblikkelig virkning. Klovborg fortsætter dog i Nordic Eyes investorboard.

For nylig forlod også topchefen og medejer af milliardforvalteren Maj Invest, Jeppe Christiansen, investorboardet i Nordic Eye.

2
Vestager vil stoppe kapløb om lav selskabsskat i EU

EU-kommissær Margrethe Vestager vil stoppe den usunde konkurrence mellem EU-landene om selskabsskat.

Derfor vil hun have en bund under selskabsskattesatsen og en fælles skattebase i EU, så virksomheder beskattes af det samme på tværs af EUs landegrænser.

Hendes udspil sker for at dæmme op for de enkelte EU-landes forsøg på at tiltrække multinationale koncerner ved at sænke selskabsskatten. Det skriver Finans.dk.

»Irland har i mange år haft en selskabsskat på 12,5 procent, som Ungarn nu har trumfet med en selskabsskat på ni procent. Risikoen er, at selskabsskat fuldstændig mister sit potentiale i forhold til at bidrage til at finansiere det samfund, hvor man driver sin forretning,« siger Margrethe Vestager, ledende næstformand for Europa-Kommissionen og kommissær for konkurrence.

Vestager har ikke lagt sig fast på, hvor en bundgrænse skal ligge.

Skatteminister Morten Bødskov (S) erklærer sig enig i Vestagers tilgang til EU-ræset mod bunden.

»Regeringen støtter, at der bliver lagt en effektiv bund under selskabsskatten i EU for at stoppe en uhensigtsmæssig skattekonkurrence mellem EU-landene. Det kræver både en bund under satserne og fælles minimumskrav til skattebasen. For os er det vigtigt, at en fælles skattebase sikrer det bedste værn mod skatteundgåelse,« siger Morten Bødskov til Finans.dk.

Også organisationerne DI og FH bakker op om Vestagers tanker.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
Helle Thorning-Schmidt føler et »særligt ansvar« for at få flere kvinder i toppen af dansk erhvervsliv

Helle Thorning-Schmidt droppede som statsminister at indføre lovpligtige kvindekvoter i børsnoterede selskaber. Nu føler hun »et særligt ansvar« for at få flere kvinder i toppen af dansk erhvervsliv.

»Jeg føler mig ansvarlig for, at der ikke er flere kvinder i bestyrelser. Jeg var statsminister i en regering, som besluttede ikke at gennemføre lovpligtige kvoter for antallet af kvinder i bestyrelser, og det synes jeg forpligter. Ikke bare mig selv, men faktisk også alle dem, der talte imod, at vi skulle have kvoter,« siger hun til Berlingske.

Helle Thorning-Schmidt tog i januar hul på en professionel bestyrelseskarriere og har siden oparbejdet en bred vifte af poster, der blandt andet tæller vindmølleproducenten Vestas og den aalborgensiske industrivirksomhed Carsoe.

»Hver eneste dag i Danmark udnævnes der 100 personer til bestyrelsesposter. 80 af dem er mænd, og 20 af dem er kvinder, og i mere end halvdelen af landets bestyrelser sidder der slet ikke en kvinde. Danmark er på vej i den forkerte retning – det kan ikke være rigtigt,« siger Helle Thorning-Schmidt.

Den forhenværende statsminister mener, at et af problemerne er, at 95 procent af bestyrelsesposterne ifølge en opgørelse fra det globale headhunter- og rådgivningsfirma AIMS International bliver besat gennem netværk.

»Kvinderne er ikke i de netværk, og derfor er det svært for dem at trænge igennem,« siger Helle Thorning-Schmidt, der er træt af »undskyldningerne« fra virksomheder og bestyrelsesformænd, der siger, at de ikke kan finde kvinderne.

Selv om andelen af kvinder i bestyrelser ikke har rykket sig, siden Helle Thorning-Schmidt stoppede som statsminister, fortryder hun ikke, at hendes regering droppede at indføre kvindekvoter.

»Nej, overhovedet ikke. Jeg står ved den beslutning, og jeg tror, at det var det rigtige. Men det giver også et særligt ansvar for at kæmpe for, at der så rent faktisk sker noget. Og det skal jeg ikke bære alene. Forhåbentlig vil mange af dem, som kæmpede imod kvoter dengang, være med til at sikre, at der kommer flere kvinder i bestyrelser,« siger hun.

Tre ting, investorerne skal holde øje med

Investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen fremhæver tre forhold, som investorerne bør holde øje med tirsdag:

  • Mandagens bedre end ventede kinesiske PMI tal for fremstillingssektoren bragte ikke bedre stemning på aktiemarkederne i Europa/USA – snarere tværtimod. Aktiekurserne faldt kurserne i Tyskland/Europa med i gennemsnit mere end en procent. Det er næppe selve tallene, men uroen over at Donald Trump på ny rasler med toldsablen over for Kina, der giver negative aktiebevægelser. Er kursfald mere end en enlig svale?
  • Udskiftningen af direktøren i Chemometec bragte initielt den forventede kurslettelse med en stigning op til 15 procent. Stigningen ebbede dog ud, og aktien sluttede nogenlunde der hvor den begyndte. Er investorerne nervøse for at direktørskifte kan blive en »ny AMBU«, og direktørskiftet kan markere, at der kan blive sat spørgsmålstegn ved, om væksten er intakt?
  • Pandora faldt med mere end tre procent, efter at selskabet på den ene side kommenterede, at der på Black Friday havde været tekniske problemer i USA, på den anden side også udtalte, at det ikke ville have indflydelse på forventningerne. Aktien er hyperfølsom over for nyhedsstrømmen, og investorerne er stadig nervøse for om og i givet fald, hvornår vendingen i økonomien for alvor indtræffer.

Det sker på markederne

Aktier i Asien

Hongkongs Hang Seng: -0,3 pct.

Japans Nikkei 225: -0,7 pct.

Kinas Shanghai Composite: -0,1 pct.

Sydkoreas Kospi: -0,3 pct.

Aktiefutures i USA og Europa

S&P 500: +0,2 pct

Dow Jones Industrial Average: +0,1 pct.

Nasdaq: +0,2 pct.

Euro Stoxx 50: +0,4 pct.