Business-overblik: 715.000 boligejere får skattefri gevinst på 800 millioner kroner i år

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Mens mange danskere skal betale negative renter for at have deres penge stående på kontoen, får 715.000 boligejere en skattefri rentegevinst på 806 millioner kroner af staten i år. Og gevinsten bliver større år for år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ritzau/Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til tirsdagens Business-overblik.

En håndfuld topchefer melder nu om så stort pres på forsyningskæderne, at det kan komme til at gå ud over indtjeningen i år. Vi runder også erhvervsminister Simon Kollerups (S) trussel til bankerne på nationalt tv, som ifølge en bankdirektør, en bankekspert og bankernes brancheforening er »at gå over stregen«. Men dagen begynder med »klimakontrolleret gris« og et stigende antal sager om vildledende grøn markedsføring.

Slagterigigant under beskydning for at vildlede forbrugerne

Danish Crown bliver med kampagnen »klimakontrolleret gris« fra flere fronter beskyldt for at vildlede forbrugerne. Nu skal Forbrugerombudsmanden hives ind i sagen, mener miljøorganisationen Greenpeace, der i den kommende uge vil klage til forbrugervagthunden.

Også Klimabevægelsen i Danmark, Den Grønne Studenterbevægelse og Dansk Vegetarisk Forening har rettet en anklage mod Danish Crown, skriver Børsen.

I begge sager er der fokus på sloganet »klimakontrolleret«, der pryder 90 procent af Danish Crowns svinekød. Ifølge Børsen sætter Greenpeace i sin klagetekst blandt andet store spørgsmålstegn ved kontrollen med klimabelastningen fra svinebedrifterne. Hos Danish Crown afviser kommunikationsdirektør Astrid Gade anklagerne:

»Vi mener ikke, de har ret. Vi mener, at programmet, der ligger til grund for »klimakontrolleret gris«-kampagnen, er rimelig robust, da samtlige griseandelshavere i Danish Crown har forpligtet sig til at reducere deres CO2-aftryk med 50 procent inden 2030. Det mål skal vi nå sammen,« siger hun til Børsen.

Slagterigiganten er langt fra ene om at havne i en sag om såkaldt greenwashing – eller vildledende grøn markedsføring. Den type sager er nemlig vokset markant de seneste par år, og ifølge flere eksperter vil tallet kun blive større, i takt med at flere virksomheder skal levere på klimakrav og kommunikere om dem.

Leveranceproblemer skaber pres på store virksomheders indtjening

Der er så godt gang i hjulene i den globale økonomi, at forsyningskæderne er kommet under pres. Det kan blive en hæmsko for de store virksomheders indtjening i 2021, skriver Finans, som har talt med en stribe topchefer.

Blandt dem er Simon Frølich, salgschef i elektronikkæden Power. Han fortæller, at varerne bliver revet ned af hylderne i et tempo, som skaber leveranceproblemer. Og det kan i sidste ende gå ud over resultatet.

»Vi kunne have leveret et endnu bedre resultat, hvis vi havde haft endnu flere varer. Når du kan sælge stort set alt, hvad du kan få ind, fordi efterspørgslen overstiger udbuddet, så påvirker det selvfølgelig bundlinjen,« siger salgschefen til Finans.

Forsyningskæderne er for alvor kommet på topchefernes dagsorden, da der som følge af økonomisk fremgang og høj efterspørgsel er opstået en blanding af mangel på containere, covid-19-relaterede forsinkelser, historisk høje fragtrater og galoperende råvarepriser.

Bankdirektør kalder Kollerups trussel for »stemmefiskeri«

Erhvervsminister Simon Kollerup truer bankerne med et politisk modsvar, hvis de sænker grænsen for negative renter for privatkunder til under 100.000 kroner.

Men det er at gå langt over stregen, lyder kritikken fra både Charlotte Skovgaard, administrerende direktør for Merkur Andelskasse, bankekspert Lars Krull og Ulrik Nødgaard, der står i spidsen for bankernes interesseorganisation. Det skriver Berlingske.

Charlotte Skovgaard forstår godt, at det kan virke besynderligt, at det skal koste penge at have en opsparing. Men hun genkender ikke billedet af, at bankerne skulle være »grådige«, hvilket erhvervsministeren anklager dem for – senest for åben skærm søndag aften.

Ulrik Nødgaard, administrerende direktør for Finans Danmark, mener, at det helt grundlæggende er forkert med politisk indblanding i prisfastsættelsen for banker eller andre erhvervsvirksomheder, hvilket Lars Krull, seniorrådgiver ved Aalborg Universitet, er enig i.

»Ministeren og politikerne skal ikke begynde at detailregulere bankerne. De skal lede landet og ikke styre landet,« siger Lars Krull.

715.000 boligejere får skattefri gevinst på 800 millioner kroner i år

Mens mange danskere skal betale for at have deres penge stående på kontoen, får 715.000 boligejere en skattefri rentegevinst på 806 millioner kroner af staten i år. Og gevinsten bliver større år for år.

Det skriver Finans.

Boligejernes rentegevinst skyldes, at det omdiskuterede boligskattesystem er forsinket fra 2021 til 2024, og det er de boligejere, som siden 2011 har betalt for meget i boligskat, der nu får en rentegevinst.

Boligejerne kan først få deres penge tilbage, når der er udsendt nye vurderinger. Til gengæld er de garanteret en årlig og skattefri rente på 6,2 procent.

»Det vildeste med den skattefrie rente er, at den beregnes pr. påbegyndt år. De fleste boligejere tænker derfor sikkert, at vurderingsmyndighederne gerne må skynde sig langsomt med udsendelsen af de nye vurderinger,« siger chefkonsulent hos revisionshuset BDO Henning Boye Hansen til Finans.

Størstedelen af de 715.000 boligejere har hjemme i provinsen, og der er stor forskel på, hvor mange penge de har til gode.

»Det bliver en fest for folk i provinsen,« konstaterer Henning Boye Hansen.

Du kan også indlede dagen med at lytte til Berlingskes nyhedsoverblik her.

Tre forhold, som investorerne bør være opmærksomme på i dag

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, har disse tre fokuspunkter i dag:

1. Nøgletalsmæssigt er det PMI-tillidsindikatorer fra Danmark, Tyskland, eurozonen og USA, som investorerne holder et vågent investeringsøje med i dag.

2. Olieprisen fortsætter sin stigning og er nu over 70 dollar pr. tønde for brent. OPEC holder sit halvårlige møde, og mon ikke det i det mindste bliver nævnt og diskuteret at åbne lidt for produktionshanerne igen? Markedet synes at kunne bære det.

3. Ingen dag uden store kursbevægelser i AMBU, uanset om der er nyheder eller ej. Sådan var det også mandag, hvor AMBU, på en i øvrigt meget stille dag, alligevel formåede at bevæge sig markant. Gentager det billede sig i dag?

Det sker på markederne

USA lukkekurser mandag

Dow Jones +0,19 procent

S&P 500 +0,08 procent

Nasdaq +0,09 procent

Asien – aktieindeks tirsdag kl. 06.30

Japan Nikkei -0,38 procent

Hongkong Hang Seng +0,43 procent

Kina CSI -0,11 procent