Bundesbank advarer om risiko for valutakrig

Centralbankernes selvstændighed er en saga blot i flere lande, og det truer nu med at sætte gang i en valutakrig, hvor landene konkurrerer om at devaluere egen valuta.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Centralbankernes selvstændighed er en saga blot i flere lande, og det truer nu med at sætte gang i en valutakrig, hvor landene konkurrerer om at devaluere egen valuta. Sådan lød advarslen fra Jens Weidmann, chef for Tysklands centralbank, Bundesbank, i en tale i Frankfurt mandag. Det skriver Financial Times.

Jens Weidmann advarede om, at en af konsekvenserne ved mindre selvstændighed til centralbankerne er en politisering af valutakurserne. Politiseringen har gjort valutamanipulation til et følsomt emne på den globale dagsorden, og hvor verdens ledende økonomier kom igennem finanskrisen uden konkurrencemæssige devalueringer, ser den tendens ud til at være ved at vende.

Jens Weidmann gjorde i sin tale klart, at han håbede, at man vil undgå devalueringer af politiske årsager. Bundesbank-chefen mente dog, at der kan være noget om snakken, når ledende økonomer forudser en ende på tidsalderen med uafhængige centralbanker.

- Det er allerede muligt at observere alarmerende brud, for eksempel i Ungarn eller i Japan, hvor den nye regering er voldsomt involveret i centralbankens affærer, eftertrykkeligt kræver en endnu mere aggressiv pengepolitik og truer med at gøre en ende på centralbankens selvstændighed, sagde Jens Weidmann ifølge Financial Times.

Bundesbank har altid lagt vægt på centralbankens selvstændighed, og Den Europæiske Centralbank, ECB, er skabt i samme billede. ECB-chef Mario Draghi er fra nogle sider blevet opfordret til at styrke eurozonens konkurrenceevne gennem eurosvækkelse, men har afvist at handle med udgangspunkt i eurokursen.