Bunden nået for dansk eksport

Selv om 2009 har været absolut et af de værste for danske eksportvirksomheder, har virksomhederne formået at vinde markedsandele.

Læs mere
Fold sammen
Danske eksportvirksomheder har lidt stort under finanskrisen og skønnes samlet at miste mellem 80 og 100 milliarder kroner i eksportindtægter i 2009. Men nu er der tegn på, at eksportsituationen så småt er ved at vende, så eksporten til næste år kan vente en vækst på 5,9 procent.

Sådan lyder vurderingen i to rapporter, som Danmarks Eksportråd, Udenrigsministeriet, netop har offentliggjort.

- Udviklingen er nu stabiliseret, og det bratte fald fra forårsmånederne er afløst af en svag vækst, siger cheføkonom Jacob Warburg i Danmarks Eksportråd, Udenrigsministeriet, i en meddelelse.

Eksporten i 2009 ventes at blive 14,9 procent lavere end i 2008. Men væksten i vareeksporten til næste år ventes at være 5,9 højere end i 2008, ikke medregnet olie, kul, el og gas.

Det bliver især markederne Sverige, Tyskland, Storbritannien, USA og Kina, som vil trække den danske eksport opad.

Trods det hårde år for eksporten, er det ifølge Eksportrådets analyse lykkedes de danske virksomheder at vinde nye markedsandele under krisen. Det skete i flere OECD-landene, mens markedsandelene på de store vækstmarkeder er uforandrede.

- ulha