Buldrende opsving ruller i København

Det vælter frem med nye job i København. Det private forbrug og boligpriserne er også hastigt på vej op i hovedstaden. Dermed er København ved at stikke af fra resten af landet på en måde, der ikke er set så tydeligt før.

Torsdag d. 29. Januar 2015 brød tunnelboremaskinen Eva igennem til Københavns Hovedbanegård. Man forventer at 90.000 mennesker vil benytte metroen fra København H, når byggeriet står færdigt. Her er det borebisserne der poserer efter gennembruddet. Fold sammen
Læs mere

København og omegn oplever en massiv økonomisk fremgang – lige her og nu, hvor der stadig snakkes om krise, nedgang og stilstand mange andre steder i landet.

Den økonomiske vækst i København er faktisk så høj, at det mest af alt minder om et buldrende økonomisk opsving, hvor velstanden vokser med tre til fire procent om året, og der igen bliver brugt penge i den helt store stil.

Det vil sandsynligvis trække resten af landet med op i fart i de kommende år, eftersom hovedstaden normalt fungerer som en slags trækmotor for resten af Danmark. Men indtil videre spurter København alene fra resten af landet i en slags sololøb, som kaster nye job og nye arbejdspladser af sig i den helt store stil.

Det har ført til, at det private forbrug lige nu er hele 4,5 procent højere i København, end før krisen. Den udvikling står i skarp kontrast til andre dele af Danmark, hvor forbruget er mellem fem og 12 procent lavere end i 2007, alt efter hvilken region blikket rettes mod. Beskæftigelsen er også inde i en gunstig udvikling, viser tal fra Danmarks Statistik.

»Fremgangen er så kraftig i København, at der nu er flere i arbejde end før krisen. Det samme gælder på ingen måde i resten af landet. Den samlede beskæftigelse i hele Danmark er således stadig 115.500 personer under niveauet i 2007,« siger Steen Bocian, cheføkonom i Danske Bank.

Chefanalytiker Tore Stramer fra Nykredit taler ligefrem om et »buldrende opsving i og lige omkring hovedstaden«.

»Væksten er et sted mellem tre og fire procent. Det er meget højt sammenlignet med den fremgang på måske 1,5 procent, som ventes i hele Danmark i år,« siger han.

Samlet er bruttonationalproduktet (BNP) i København nu mere end 6,5 procent højere end i 2006. Det er en meget markant udvikling i forhold til resten af landet, hvor der stadig er hele otte procent op til toppen.

Værst ser det ud i Region Sjælland, der også omfatter Lolland-Falster. Her er de samlede indkomster målt på BNP 9,4 procent lavere, end før krisen startede. Dermed er gabet mellem rige og fattige regioner øget betydeligt på få år, selv i et så lille land som Danmark.

Større friværdier – flere fødsler

Den gunstige udvikling i København hænger sammen med flere forhold, fremhæver både Steen Bocian og Tore Stramer:

• Befolkningen vokser: Det er med så meget som 10.417, at indbyggertallet er steget med i København i gennemsnit om året siden 2010, så der nu bor 580.295 indbyggere i Danmarks største by. Mange af tilflytterne er unge mennesker med gode uddannelser, som er en stærkt eftertragtet arbejdskraft. Det stigende folketal hænger også sammen med, at der fødes flere børn i København, som skaber behov for pasning og større boliger.

• Beskæftigelsen stiger: Siden 2008 er beskæftigelsen i København steget med 20.188 til 431.575, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Det svarer til en fremgang på 4,5 procent, mens der har været faldende beskæftigelse og tab af job i stort set alle andre dele af Danmark – også i Østjylland, som blandt andet omfatter Aarhus.

• Boligboom: Prisen på lejligheder i København er siden bunden steget 44 procent og er nu højere end nogensinde før målt i løbende priser. Trækkes den almindelige prisudvikling fra, er der stadig 15 procent op til pristoppen i efteråret 2006, men det går hastigt opad, og det udgør en stor stimulans for forbruget og lysten til at renovere, bygge om, belåne friværdier og andet, som skaber en masse aktivitet.

• Sundt erhvervsliv: Mange af de virksomheder, som klarer sig bedst herhjemme, er placeret rundt om København. Det gælder Novo Nordisk og andre store medicinalvirksomheder, men også for de videnstunge servicefag, som klarer sig godt i disse år. Det er eksempelvis finans og rådgivning, men også restauranter, hoteller og butikker, som oplever fremgang i København.

Fremgangen vil fortsætte

• Byggeboom: Byggeriet af boliger er inde i en rivende udvikling. Alene i år ventes opført over 3.000 nye boliger i Nordhavnen og mange andre steder i byen. Det er det højeste siden 2007, og til næste år skulle tallet blive endnu højere. Københavns Kommune planlægger at bygge 45.000 nye boliger frem til 2027.

• Bedre transport: Infrastrukturen er under kraftig udbygning med stribevis af nye Metro-stationer, en ny letbane på Vestegnen og en ny nordhavnstunnel. Også Kastrup Lufthavn investerer stort og vil fordoble passagertallet inden for en årrække. Det gør København attraktiv og gøder jorden for økonomisk aktivitet.

Hovedstaden har også flere styrker og kerne­kompetencer end resten af landet. Et ægtepar, hvor begge har lange uddannelser, har nemmere ved at finde to gode job i København, så mange højtuddannede bosætter sig omkring København, hvilket er med til at skabe vækst. De senere år har der også været en stigende interesse for at bo i større byer nær cafeer, museer og butikker.

»Det store spørgsmål er, om den gunstige udvikling kan fortsætte. Det tyder meget på. Den meget konkurrenceudsatte industri og landbruget i yderområderne af Jylland og på Fyn skal næppe sætte næsen op efter en markant fremgang. Men den store servicesektor i København vil formentlig opleve en fortsat fremgang,« siger Tore Stramer.