Brug for finanspolitisk stramning på 12 milliarder

Overvismand: Hvis finanspolitikken skal være neutral, skal der strammes op med 12 milliarder kroner over de kommende to år.

Hvis finanspolitikken skal være neutral og dermed ikke puste yderligere til den økonomiske vækst, skal der strammes op med 12 milliarder kroner. Det vurderer overvismand Peter Birch Sørensen.

- Skal man lidt firkantet sætte tal på, hvor meget der skal strammes op for at opnå en neutral finanspolitik, er det i omegnen af 12 milliarder kroner over de kommende to år, men med den største stramning næste år, siger Peter Birch Sørensen, der er økonomiprofessor ved Københavns Universitet, til Ritzau.

De økonomiske vismænd, OECD og den danske nationalbankdirektør har i utvetydige vendinger advaret regeringen. Rebes sejlene ikke på finanspolitikken, bliver skaden større fremover og Danmark risikerer en langvarig periode med lav vækst og stigende arbejdsløshed. Først afviste statsminister Anders Fogh Rasmussen (V). Han mente, at den økonomiske sagkundskab i stedet skulle skrive lærebøgerne om. På to uger er statsministeren kommet på andre tanker.

/ritzau/