Britisk valg splitter de danske storbanker

Meningsmålinger peger lige nu på, at Storbritannien forlader EU. Flere banker tvivler på udfaldet, mens Jyske Bank fremhæver særligt én grund til, at briterne vælger at blive.

Foto: Torben Christensen. Arkivfoto: Jyske Bank.
Læs mere
Fold sammen

Meningsmålingerne har længe vist tæt løb mellem de briter, der ønsker at blive i EU, og dem, der ønsker at træde ud.

Men med blot en uge til det afgørende valg ser der lige nu ud til at være en snæver føring til at forlade EU. Således viser det seneste gennemsnit af meningsmålinger ifølge Financial Times, at 47 procent af briterne vil stemme nej til at blive i EU, mens 44 procent vil stemme ja.

Til trods for at målingerne i øjeblikket peger på et såkaldt Brexit, tror den tredje­største bank, Jyske Bank, at briterne i sidste ende stemmer ja til at blive i EU-samarbejdet.

»Vores hovedscenarie er, at de ikke forlader EU. Årsagen er, at der stadig er en god portion tvivlere, og vi har en forventning om, at når tvivlerne kommer ind i stemmeboksen, vil de hælde mod det, de kender, nemlig EU-medlemskabet, og ikke vælge det ukendte,« siger Ib Fredslund Madsen, seniorstrateg i Jyske Bank.

Han fremhæver, at tvivlernes krydser sandsynligvis vil medføre, at valget ikke bliver så tæt, som mange går og tror.

»Det så vi i den skotske afstemning, hvor det så ud til at blive tæt, og det blev ikke spor tæt. Og vi så det såmænd også ved parlamentsvalget i England, hvor man valgte den siddende regering til sidst, selv om det så ud til at skulle blive tæt løb,« siger Ib Fredslund Madsen.

Mens Jyske Bank altså ikke tror på et Brexi­t, er Sydbanks administrerende direktør, Karen Frøsig, i større tvivl.

»Vi har i en periode troet på, at det nok skulle ende godt, hvilket vil sige et britisk ja til at blive. Men vi har også set, hvordan man har reageret de seneste dage på markederne, fordi det er blevet mere usikkert, end det har været. Men vi har tidligere set menings­målinger, der har været noget skæve, og derfor har jeg utroligt svært ved at svare på, hvordan det hele ender,« siger Karen Frøsig.

Ligesom Sydbank-direktøren er Danske Banks topchef, Thomas F. Borgen, i stor tvivl. Dog lægger han heller ikke skjul på, hvad han håber, at udfaldet bliver.

»I Danske Bank ser vi store fordele i et stærkt europæisk samarbejde og fællesskab, og derfor er det vores håb, at briterne stemmer for at blive i EU,« siger Thomas F. Borgen.