Britisk topøkonom: Fire trusler mod Europas økonomi

Væksten i eurolandene bliver lidt højere i år end sidste år, men ikke så høj som tidligere skønnet og det selv om Den Europæiske Centralbank (ECB) snart vil indlede massive opkøb af statsobligationer, vurderer en britisk økonom.

Mark Wall, cheføkonom for Dectsche Bank, fotograferet på hotel Skt. Petri. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den Europæiske Centralbank (ECB) ventes enten i næste uge eller til marts at annoncere store opkøb af statsobligationer. Det er så meget som 1.000 milliarder euro ventes ECB at øge sin balance med over to år, og en pæn bid af dette vil sandsynligvis ske ved opkøb af statspapirer i eurolandene. Men dette tiltag er kun det første af denne arrt. Der vil kommer endnu mere af samme slags enten sidst på året eller til næste år.

Det vurderer den britiske økonom, Mark Wall, som er cheføkonom for eurolandene hos Deutsche Bank. Mark Wall har netop besøgt København og talt til en større forsamling af finansfolk. Her slog han fast, at det først og fremmest er ved at svække kursen på euro, at ECBs tiltag kan få en positiv påvirkning på europæisk økonomi.

Derimod vil endnu lavere renter i eurolandene næppe komme til at betyde det store, da renten allerede har været lav længe. Der er heller ikke store forhåbninger om, at ECBs tiltag med billige lån til bankerne vil øge bankernes udlån på markant vis.

»I Storbritannien har Bank of England påvist, at der ikke er nogen sammenhæng mellem deres opkøb af obligationer og bankernes udlån. Så det er først og fremmest via en svagere eurokurs, som forbedrer konkurrenceevnen og øger eksporten, at ECB kan stimulere væksten,« siger Mark Wall.

Euroen vil svækkes stort

Det er så meget som ti procent, at Mark Wall venter, at euroen vil blive svækket med som følge af ECBs ventede tiltag, og heraf er euroen allerede nu faldet med omkring syv procent over for både dollaren og andre af de mest betydningsfulde valutakurser. Så sandsynligvis vil euroen falde med tre procent mere, som følge af de tiltag, ECB har på vej.

»Men kvantitative lempelser med opkøb af obligationer, vil med stor sandsynlighed også øge prisen på aktier, boliger og andre aktiver. Det kan føre til en større velstand, som sætter mere gang i forbruget,« siger Mark Wall i et interview med Berlingske Business.

Han tilføjer dog, at der er en risiko for, at ECB ikke lykkes med sine tiltag, og ikke får succes med at sætte mere skub i inflationen. Sker det, er der en fare for, at mange europæere begynder at nedbringe gæld og spare stort op, eftersom en længere periode med uændret eller måske endda faldende priser gør det fordelagtigt at udskyde forbrug.

»Den private gæld i eurolandene er stadig meget høj og oppe på 161 procent af bruttonationalproduktet. Det er kun ganske lidt lavere, end før finanskrisen startede. Så der er fortsat er stort behov for at reducere gæld mange steder, hvilket kan dæmpe på væksten,« siger Mark Wall.

Fire trusler forude

Samlet venter han kun en vækst i eurolandene på 1,0 procent i år, hvilket er mindre end tidligere skønnet. De lavere udsigter for væksten kommer, selv om prisen på olie er faldet med 57 procent over de sidste seks måneder og importen af olie i Europa som følge heraf ventes af falde med så meget som 60 milliarder euro i år.

Det er den svage vækst i Rusland, Brasilien og også Kina, som er med til at holde væksten i Europa nede, hvilket især rammer Tyskland, hvis økonomi er meget afhængig af eksport.

Mark Wall ser også fire trusler forude, som truer med at gøre det hele meget værre.

Det er som det første en ny gældskrise i Europa, der i værste fald kan ende med, at Grækenland forlader eurosamarbejdet.

Anden trussel er, at ECB ikke får succes med at øge inflationen og der derfor kommer en længere periode med faldende priser og deflation, som sætter en masse økonomisk aktivitet i stå.

Tredje trussel er politiske faktorer, eftersom der i år skal være valg i både Grækenland, Finland, Portugal og Spanien.

Endelig er der også en fare for, at Kina vil opleve en mere dramatisk opbremsning i væksten, end der er set de senere år, hvilket også kan få store negative konsekvenser for verdensøkonomien, lyder det fra cheføkonomen fra Deutsche Bank.