Briterne er 4100 milliarder kroner fattigere end de troede

Storbritanniens statistikbureau har foretaget en enorm revidering. Det efterlader landet svækket før Brexit.

Bank of Englands chef, Mark Carney, har fået en ny hovedpine, efter at det nationale statistikbureau har revideret sine tal for Storbritanniens værdier voldsomt. Reuters/Afolabi Sotunde Fold sammen
Læs mere

London. Storbritanniens finanser er i en langt værre forfatning end hidtil troet. Landets statistikbureau, ONS, har revideret sine tal for landets værdier nedad i en voldsom grad.

Det skriver avisen The Telegraph.

»Frygten er, at det kan slå bunden ud af pundet. Hvis de sidste 40 års historie er nogen rettesnor, så kan pundet falde 20 procent,« siger valutastrateg hos Bank of New York Mellon Simon Derrick til The Telegraph.

Flere andre analytikere er enige. Storbanken Jefferies skriver, at det kan ende med, at Bank of England må hæve renten for at beskytte valutaen. Det skete i 1976, da Storbritannien måtte søge hjælp hos IMF.

Frygten er skabt af, at ONS har revideret tallet for Storbritanniens aktiver og gæld i udlandet minus udlandets aktiver og gæld i Storbritannien (net international investment position red.).

Tallet bruges populært sagt til at måle et lands formue. Er tallet negativt skylder et land altså mere til udlandet, end udlandet skylder til landet og omvendt.

ONS har netop revideret sin opgørelse for 2016 fra et plus på 469 milliarder pund til et minus på 22 milliarder pund. Altså er Storbritanniens formue 4100 milliarder kroner mindre end ventet.

»Det er næsten en halv billion pund. Det er det samme som 25 procent af bnp,« siger rentestrateg hos Bank of America Mark Capleton til The Telegraph.

Samtidig viser nye tal, at udenlandske selskabers investeringer i Storbritannien er falder fra et plus på 120 milliarder pund i første halvår 2016 til et minus på 25 milliarder pund i første halvår 2017.

Storbritannien er i gang med forhandlingerne om, hvordan landet skal forlade EU. Frygten for, at det vil give store økonomiske problemer har allerede svækket pundet markant siden afstemningen i juni 2016.