Briter køber op i Berlingske

Norske Orkla har solgt sin aktiepost på knap 20 pct. af britiske Mecom, der bl.a. ejer Det Berlingske Officin. Køberne er britiske investorer, der har givet knap 100 mio. britiske pund (1,13 mia. kr.) for aktieposten.

David Montgomery sidder nu sammen med en gruppe britiske institutionelle investorer 100 pct. på Det Berlingske Officin, efter at den tidligere ejer, norske Orkla, har solgt sine aktier. <br>Arkivfoto: Keld Navntoft Fold sammen
Læs mere
Norske Orkla, der indtil juli sidste år ejede det Berlingske Officin, har trukket sig helt ud af det danske medielandskab. Selskabet meddelte sent i går, at det har solgt sin aktiepost på knap 20 pct. af Berlingskes ejer, britiske Mecom Group, til en gruppe britiske investorer.

Investorerne henvendte sig via et fondsmæglerselskab til Orkla og tilbød knap 100 mio. britiske pund (1,13 mia. kr.) for aktierne. Det har givet Orkla en bogført gevinst på omkring 300 mio. norske kr. (268 mio. danske kr.).

»Vi har ikke aktivt forsøgt at sælge, men vi blev kontaktet af et britisk fondsmæglerselskab, der havde et bud fra en britisk investorgruppe. For Orkla har det været en finansiel investering, og vi valgte at sælge, da vi vurderede, at det er en meget attraktiv pris,« siger informationsdirektør i Orkla, Ole Kristian Lunde, til Berlingske Business.

Han ønsker ikke at uddybe nærmere, hvem de nye mindretalsaktionær i Berlingske er.

I juli sidste år solgte Orkla sin mediedivision, der bl.a. omfatter Det Berlingske Officin og en række norske aviser, til det britiske investeringsselskab, Mecom, for knap 6,9 mia. kr. I handlen indgik, at Mecom, der er tynget af betydelige gældsposter fra en stribe opkøb de seneste år, fik en to-årig kredit på omkring 1 mia. kr., og at Orkla samtidig fik en aktiepost på 19,97 pct. af Mecom. En aktiepost, som Orkla nu har solgt med en betydelig gevinst.

Selv om Mecom, der styres af ireren David Montgomery, har to år til at betale gælden til Orkla, kunne selskabet allerede i november hoste op med de første 40 mio. pund - svarende til 443 mio. kr. Pengene blev fremskaffet, da Mecom blandt andet har solgt sine aktieposter i de norske aviser Bergens Tidende og Adresseavisen, som tilsammen indbragte 750 mio. norske kroner.

David Montgomery har oplyst, at selskabet regner med at betale resten af Orkla-gælden tilbage i god tid før den aftalte tidsfrist. Ikke desto mindre står Mecom dog fortsat med en stor gæld på knap 3,9 mia. kr., hvoraf Orkla stadig har 53 mio. pund (601 mio. kr.) til gode.

For at komme af med gældsbyrden har Montgomery varslet store ændringer i omkostningsstrukturen i samtlige lande. Samtidig skal annoncesalget være langt mere aggressivt, online-indtjeningen skal i vejret, og der skal opnås synergier på flere områder som eksempelvis køb af avispapir.

I Danmark blev det i december offentliggjort, at Berlingske-koncernen med 2.700 ansatte i løbet af de næste to år skal skille sig af med 350 medarbejdere. Ved offentliggørelsen understregede koncernchef, Lasse Bolander, dog at planen ikke er dikteret af den nye ejer, men er en konsekvens af, at koncernen tjener for lidt.