Brite får nobelprisen i økonomi

Nobelprisen i økonomi går til den britiske økonom Angus Deaton for analyser af forbrug, fattigdom og velfærd, oplyser Nobelkomiteen.

Nobelkomiteen oplyser, at det er den britiske økonom Angus Deaton, der vinder dette års nobelpris i økonomi. Fold sammen
Læs mere
Foto: TT NEWS AGENCY

Det bliver den 69-årige Augus Deaton fra det amerikanske Princeton Universitet, som vinder dette års Nobelpris i økonomi. Det er et banebrydende arbejde indenfor hvordan folk forbruger deres penge, økonomisk ulighed, fattigdom og velfærd, at han har lavet opsigtsvækkende forskning.

Nobels mindepris i økonomi blev stiftet af Sveriges Riksbank i 1968 og er altså ikke en af de oprindelige nobelpriser, som Alfred Nobel oprettede i 1895. Den kaldes derfor en mindepris.

Billedgalleri: Se de seneste års modtagere af Alfred Nobels mindepris

Ikke desto mindre er den anset for at være en af de mest prestigefyldte priser inden for økonomisk videnskab.

Den fornemme Nobel-hæder til økonomer har ofte givet anledning til stor debat, og selv anså Alfred Nobel slet ikke økonomi for at være en ægte videnskab, der var fin nok til at bære hans navn.

Så det er først i 1969 – og for at fejre 300 året for den svenske Riksbank – at Nobelprisen i økonomi deles ud for første gang. Af samme grund bærer prisen på ti millioner svenske kroner også et andet navn, nemlig »The Bank of Sweden Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel and winners«. Siden har over 50 økonomer modtaget Nobelprisen i økonomi enten alene eller sammen med andre.

Udover ære og verdensberømmelse modtager Nobelprisens vindere en medalje, et diplom og otte millioner svenske kroner. I Sverige overrækkes priserne af den svenske konge, mens fredsprisen i Norge overrækkes af formanden for Nobelkomitéen, med den norske konge som observatør blandt det øvrige prominente publikum.

Beløbet har været sat til otte millioner svenske kroner siden år 2001, men i Nobelprisernes første år var beløbene end ikke i nærheden af disse summer. I årene 1901 til 1910 svingede beløbet mellem 138.089 til 150.782 svenske kroner. Det laveste beløb var i 1923, hvor der blev overrakt 114.935 svenske kroner.

Tidligere prismodtagere er blandt andet Milton Friedman, James Tobin, Paul Krugman og Friedrich August von Hayek. Sidste års pris gik til franskmanden Jean Tirole fra University of Toulouse for sit arbejde om, hvordan regeringer bedst kan regulere industrier fra bank til telekommunikation.

TV: Nobelprismodtager: Glad for anerkendelse af arbejde