BRIK-lande fylder godt i Danfoss

solcelleanlæg-salget, ser Danfoss stærke takter i de fremadstormende BRIK-lande.

Foto: Claus Fisker. BRIK-landene har længe været et buzzword blandt danske virksomheder, men når alt kommer til alt, er det sjældent, at Brasilien, Rusland, Indien og Kina flytter andet end decimaler i virksomhedernes regnskaber.
Læs mere
Fold sammen

BRIK-landene har længe været et buzzword blandt danske virksomheder, men når alt kommer til alt, er det sjældent, at Brasilien, Rusland, Indien og Kina flytter andet end decimaler i virksomhedernes regnskaber. Der er dog undtagelser, og en af dem hedder Danfoss.

Halvårsregnskabet fra industrikoncernen Danfoss i går viser nemlig, at BRIK-landene begynder at fylde godt, når det kommer til Als-koncernens internationale salg. Det sker efter års indsats på at fremme salg og produktion i de fremadstormende lande, fortæller Danfoss adm. direktør Niels B. Christiansen.

»BRIK-landene udgør nu 20 procent af salget. Specielt Rusland kører stærkt, og her ser vi en positiv udvikling, men der er også vækst i Kina. Vi har længe haft blikket rettet mod de lande, og dampen har da også været gået lidt af dem, men alt i alt er det positivt,« siger han til Berlingske.

Europa fylder cirka halvdelen, når man ser på Danfoss’ salg, og er dermed den allerstørste faktor i forretningen, men 20 procent kan altså også godt mærkes. Specielt når både den europæiske og den nordamerikanske del af forretningen stadig har det hårdt som følge af den økonomiske afmatning. På sidstnævnte marked, der udgør omtrent 25 procent af salget, peger Niels B. Christiansen på, at Danfoss ikke helt endnu kan mærke effekten af den makroøkonomiske bedring. Den, venter han dog snart, kan vise sig.

Gårsdagens regnskab fra Danfoss vidner alt i alt om, at industrikoncernen sejler i oprørte vande. Halvårsomsætningen faldt i årets første seks måneder en procent i forhold til samme periode sidste år til 16.815 mio. kroner, mens resultatet er dykket hele 17 procent til 979 mio. kroner.

Niels B. Christiansen vil dog gerne afdramatisere bundlinjefaldet lidt. Han peger på, at Danfoss-koncernens fuldstændige overtagelse af det tysk-amerikanske datterselskab Sauer-Danfoss har medført nogle ekstraordinære omkostninger, der er blevet bogført i halvåret. Derudover peger han på, at et kollaps i specielt det tyske marked for solcelleanlæg kan mærkes både på top- og bundlinje, selv om solcelledelen udgør en ret lille del af den samlede forretning.

På trods af resultatlussingen i første halvår på 17 procent, fastholder Danfoss-ledelsen sine forventninger til årets resultat, der ventes at ville byde på »en beskeden« omsætningsvækst i forhold til 2012 og en bundlinje, der vil vokse på linje med omsætningen.