Brian Mikkelsen vil gøre Danmark til Europas Hollywood

Vi får lidt luftige drømme fra erhvervsministeren i dagens udgave af de vigtigste erhvervsnyheder, som også byder på drømme om tidligere tiders størrelse fra Mærsk-formanden og en ganske presset formand et andet sted i dansk erhvervsliv.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen drømmer store, kreative drømme og har nedsat et vækstteam for at hjælpe til. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Godmorgen

Her er dagens vigtigste erhvervsnyheder. De byder på drømme. Om Hollywood og om at være lige så stor, som man engang var. Vi starter ud med en politisk melding, der sætter fokus på de kreative erhverv med et mål om kraftig vækst.

1
Brian Mikkelsen drømmer om Hollywood

Det skal ikke forstås sådan, at vi snart kommer til at se den danske, konservative erhvervsminister forsøge sig på det store lærred i filmbyen over alle filmbyer. Nej, Brian Mikkelsen vil omdanne Danmark til Europas Hollywood. Til Børsen meddeler han, at der nu nedsættes (endnu) et såkaldt hurtigtarbejdende vækstteam, der skal løfte væksten i de kreative erhverv med 25 procent.

Målsætningen er at identificere løsninger, så der skabes mere vækst i virksomheder, der beskæftiger sig med reklame, mode, design, spil, film, tv og arkitektur.

»Mit mål er, at vi får en langt større kreativ industri herhjemme, som er mere professionel. Det gælder inden for film, hvor er vi kendt i hele verden for vores tv-serier, men vi tjener ikke penge på det. Vi skal være bedre til at udnytte vores styrker, og spørgsmålet er, hvorfor er vi ikke Europas Hollywood? Der skal vækstteamet undersøge, om der er barrierer for væksten,« siger Brian Mikkelsen til avisen.

Beskæftigelsen i de kreative erhverv er ifølge Børsen på ca. 80.000 personer, som årligt omsætter for ca. 230 mia. kr., mens eksporten er steget fra 60 mia. i 2009 til 86 mia. kr. i 2015.

2
Mærsk-formand vil tilbage til fordums storhed

Brian Mikkelsen er ikke den eneste, der drømmer. Også på Esplanaden er der store håb - om at genskabe fortidens mastodont. I dagens Berlingske løfter Mærsk-bestyrelsesformand Jim Hagemann Snabe sløret for sine ambitioner om at komme tilbage til tidligere tiders omsætningsniveau. Bid for bid er selskabet blevet mindre i takt med, at forskellige forretningsområder og aktieposter er blevet solgt fra.

Da A.P. Møller - Mærsk var størst, i 2012, omsatte virksomheden for ca. 300 mia. kroner, men i 2017 nåede man efter de mange frasalg - også af energiforretningen - ned på 186 mia. kroner. Det skal der nu ændres på.

»Vores mål er, at vi kan vokse og blive endnu større, end da vi stadig havde energiforretningen,« som han siger.

Formanden åbner også op for opkøb for at sikre målet. Allerede i år betyder et opkøb, at man kan lægge væsentligt til omsætningen igen. Det tyske containerrederi Hamburg Süd er købt og vil tilføje omkring 40 mia kr. i omsætningen.

3
Opgør i Coop

Andetsteds i det danske erhvervsliv sidder en anden formand og kan ligeledes se sig selv i dagens Berlingske. Coop-formand Lasse Bolander er under heftig beskydning fra sine modkandidater inden lørdagens formandsopgør i dagligvarekæmpen. Her beskyldes han for at have sløret koncernens regnskabstal og tilbageholdt regnskaberne. Berlingske er kommet i besiddelse af regnskaberne, der ikke helt viser det positive billede af udviklingen i forretningen, som Lasse Bolander gerne vil tegne.

»De tal, som du oplyser mig, viser, at kerneforretningen bløder, og at forretningen slet ikke kører så godt, som Bolander fremlagde det i sidste uge,« siger Lars Fournais, der er formand for AGF og de selvstændige brugsers kandidat til Coop-formandsposten.

Tallene viser i øvrigt også, at Coop Bank, som blev sat i værk af Lasse Bolander i 2013, stadigvæk har langt igen i forhold til at være en profitabel forretning.

4
Zuckerberg grilles over en politisk ild

Til sidst kommer vi ikke uden om den allestedsnærværende internationale historie. Facebook-stifteren Mark Zuckerberg har nu over to dage været kaldt ind til rektor i politisk forstand. Han har stået skoleret over mange timers kongreshøringer i USA. Gennem ti timer stillede næsten 100 politikere spørgsmål efter spørgsmål, som især gik på, hvor meget kontrol folk har over deres data på verdens største sociale netværk. Og dommen fra flere amerikanske medier er indtil videre, at Zuckerberg klarede sig igennem uden nogen store brølere, selv om første runde dog gik bedre end anden runde. Samtidig undgik han at blive bakket ind i et hjørne og støtte ny regulering fra myndighederne. Høringerne afslørede tilsyneladende heller ikke noget entydigt svar på, hvordan de amerikanske lovgivere vil forholde sig til det sociale medie.

Det skal investorerne holde øje med

Per Hansen, analytiker hos Nordnet, har udpeget tre ting, som investorerne bør holde øje med i dag:

  • Sodexho er kommet med kvartalsregnskab. For et par uger siden kom Sodexho med en advarsel om, at udfordringer i USA betød, at selskabet ville ligge under forventningerne, og dengang dykkede også danske ISS på udmeldingen, selv om det overvejende blev set som noget selskabsspecifikt. Her til morgen har Sodexho så aflagt sit regnskab, som kan få betydning for ISS.
  • Investorerne tygger lidt på referatet fra seneste FED-møde, som blev offentliggjort i går. Medlemmerne var generelt fortrøstningsfulde med hensyn til vækst og 2 procents inflationsmålsætning. Det kan betyde, at investorerne igen begynder at kigge mod stigende markedsrenter. Det er værd at holde øje med.
  • DFDS har her til morgen annonceret et større opkøb, som betyder, at de dropper aktietilbagekøb og udbytte og vil udvide aktiekapitalen med 5 procent efter købet af U.N. Ro-Ro – den største operatør i Tyrkiet. DFDS øger igen væksttempoet: Hvad siger investorerne til det?

Det sker på markederne

De asiatiske aktiemarkeder ligger med kursfald torsdag morgen. Den globale risikoaversion slår ifølge Ritzau Finans igennem, og næsten alle regionens aktiemarkeder ligger med røde tal på indeksbasis.

  • Nikkei 225: -0,1 pct.
  • China Shanghai Composite: -0,6 pct.
  • Sydkoreas Kospi: 0,2 pct.
  • Hongkongs Hang Seng: -0,2 pct.