Brian Mikkelsen vil fastfryse offentlige udgifter i 5 år

Verdens største offentlige sektor skal på slankekur.

Økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen og Dansk Folkeparti har allerede aftalt nulvækst i de offentlige udgifter fra 2011 til 2013. Men nu foreslår økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) at gå skridtet videre og tage to år mere, hvor den offentlige sektor må klare sig med uændrede økonomiske rammer. Det siger han i et interview med dagbladet Børsen.

Læs også: Brians Mikkelsen: Skandaløs dårlig bankledelse

»Nu har vi sagt, at der skal være nulvækst i den offentlige sektor til og med 2013. Hvis vi fortsatte eksempelvis 2014 og 2015 med, vil man hente 7-8 mia. kr. til. Bare i 2014 og 2015. Og stadig så udgifterne vil blive reguleret med pris- og lønudviklingen,« siger Brian Mikkelsen.

Udgiftseksplosion til sundhedsområdet

Han erkender, at den udgiftseksplosion til bl.a. sundheds- og socialområdet, uddannelse og forskning, der er sket siden 2001, har været udtryk for en bevidst politisk prioritering.

»Det har jo betydet et kolossalt udgiftspres og realvækst. Men der må man bare sige, at Danmark er i en situation nu, hvor vi har fået en så stor offentlig sektor og et så stort offentligt forbrug, at vi er nødt til at prioritere, så det offentlige forbrug bliver mindre. Det bliver vores kerneopgave de kommende år,« siger økonomi- og erhvervsministeren.

Hvor både V og K vil have den offentlige sektor til at køre længere på literen ved bl.a. at rationalisere og spare penge gennem øget udlicitering, afviser Socialdemokraterne og Socialistisk Folkeparti at sætte en prop i udgifterne, som partierne mener nødvendigvis må stige som følge af en større andel af plejekrævende ældre.