Brexit truer britisk særstatus i Asien

Briternes EU-fravalg blev også i Asien mødt med tumult på aktiemarkederne og bekymring blandt investorer og politikere. Brexit sår samtidig tvivl om investerings- og frihandelsaftaler mellem EU og Asiens største økonomier.

Afstanden til trods er tiden både før og efter Brexit blevet fulgt nøje fra det asiatiske kontinent. Selvom eksport til Storbritannien ikke udgør en stor del af de asiatiske landes BNP, kan briternes beslutning få stor betydning. Og for mange lande i regionen handler forholdet til Storbritannien ikke kun om samhandel, men også om historiske og politiske bånd. Spørgsmålet er, om den britiske særstatus i Asien nu er på tilbagetog. På børsen i den tidligere britiske kronkoloni Hongkong førte nyheden fra Europa til et kursdyk af de store. Værst gik det ikke overraskende ud over aktier med tilknytning til forretninger i Storbritannien. En af Asiens rigeste mænd, Li Ka-shing, blev hårdt ramt. Han har købt stort op i Europa de seneste år og har bl.a. britiske investeringer i en teleoperatør, en apotekskæde, tre havne samt et vand- og elselskab. I alt aktiver til over 20 mia. kr. Aktierne i hans holdingselskab faldt med 6,3 procent, efter det stod klart, at Brexit var en realitet. Også den indiske milliardær Ratan Tata og kinesiske Wang Jianlin er med i klubben over investorer, der risikerer at tabe stort på briternes valg. Førstnævnte ejer Jaguar Land Rover, mens Wang Jianlin for et par år siden overtog en britisk producent af luksusyachter.

Netop Wang Jianlin advarede op til afstemningen om konsekvenserne ved et exit. Mange kinesiske virksomheder vil flytte deres europæiske hovedkvarterer til andre lande, hvis England forlader EU, lød det fra ham. Især London har været god til at positionere sig som et brohoved til resten af EU-markedet. Det har gjort byen til en oplagt base for kinesiske virksomheder og været med til at tiltrække den ene store investering fra Kina efter den anden. Efter Brexit har investorerne mindre at komme efter vest for den engelske kanal. Det samme kan siges om den kinesiske regering, der hidtil har set de gode relationer mellem London og Beijing som en mulighed for at påvirke resten af EU i en retning, der gavner kinesiske interesser. Det gælder for eksempel i spørgsmålet om, hvorvidt Kina skal have markedsøkonomisk status i WTO-regi. Sidst på året udløber den særaftale, der i dag gør det nemmere at stoppe kinesisk prisdumping. Kinas udenrigsministerium arbejder ihærdigt på at få EU til at godkende den mere favorable markedsstatus. Storbritannien, de nordiske lande og Holland støtter de kinesiske bestræbelser, men den britiske opbakning får Kina næppe meget ud af nu.

Også for de tilbageværende EU-lande er det uklart, hvilke konsekvenser Brexit får på handelsområdet mellem Kina og EU. EU-Kommissionen har mandat til at forhandle en investeringsaftale med Kina, mens en bredere frihandelsaftale ligger længere ude i fremtiden. Forberedelserne til en frihandelsaftale mellem Japan og EU er væsentligt længere fremme. Under G7-topmødet i Japan i maj forlød det, at aftalen kunne ligge klar ved årets udgang. Nu vurderer den japanske handelsminister, at den tidsfrist bliver svær at holde. Så længe der hersker usikkerhed om processen for Storbritanniens udmelding, er EU næppe i stand til at forhandle nye internationale handelsaftaler på plads.

Set fra Japan er Brexit ikke kun problematisk af den grund. Mens værdien af det britiske pund er raslet ned, er den japanske yen steget. Landets valuta bliver set som en mere sikker investering, men en stærkere yen er ikke, hvad Japans regering ønsker. Ifølge den japanske tænketank Mizuho Research Institute vil en stærkere yen svække eksporten og medføre et fald i væksten på op til 0,8 procent. Både Japans finansminister og nationalbankchef har derfor ytret, at regeringen er klar til at gribe ind, hvis stigningen fortsætte. Japans bekymringer omhandler derudover de godt 1.000 japanske virksomheder til stede i Storbritannien. Store japanske bilproducenter som Toyota har tidligere vurderet, at et Brexit vil føre til øgede afgifter på op til 10 procent på biler lavet i Storbritannien og solgt i EU. 90 procent af Toyotas biler fremstillet i Storbritannien bliver eksporteret til andre lande – og langt størstedelen til EU-lande. Også elektronikgiganten Hitachi har advaret om, at et Brexit vil medføre en ny Europa-strategi.

Samme problematik gør sig gældende for indiske virksomheder og investorer. Det gælder i særdeleshed i IT-sektoren. En ganske stor del af Londons finanssektor bliver serviceret af indiske IT-firmaer. Så når kundegrundlaget i Londons finanshuse bliver ramt, kan det mærkes i Indien. Det vil kun være naturligt, hvis en del af de indiske firmaer flytter med kunderne til fastlandet.