Brexit slår ikke bunden ud af dansk eksport til briterne

Tabet i eksport til Storbritannien efter brexit er ikke større end stigningen op til afstemningen.

Eksport til Storbritannien er faldet efter den britiske EU-afstemning. Økonomer påpeger dog, at faldet ikke er større end stigningerne op til. Free/Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Den danske eksport til Storbritannien faldt i juli med 5,4 procent. Det viser Danmarks Statistik over handelsbalancen. Opgørelsen for juli er den første fulde måned efter briterne i slutningen af juni stemte sig ud af EU.

Selv om eksporten til Storbritannien faldt i juli, er den over de seneste tre måneder steget med 5,7 procent. Dermed er de fald i eksporten, der er registret i både juni og juli måned, ikke større end stigningerne op til afstemningen.

- Der er ikke noget, der tyder på, at brexit-chokket i slutningen af juni for alvor har ramt eksporten, siger Tore Stramer, der er cheføkonom i Nykredit, i en skriftlig kommentar.

- Godt nok faldt eksporten til Storbritannien med 5,4 procent i juli. Men igen er der tale om meget svingende tal, og set over de seneste tre måneder er eksporten til Storbritannien steget med 5,7 procent.

Samme konklusion når Niels Rønholt, der er cheføkonom i Jyske Bank, til.

- Generelt har vi ikke set nogen dramatiske brexit-effekter i Danmark, og mange af de britiske tal har faktisk også set overraskende robuste ud, skriver han i en pressemeddelelse.

Imens økonomerne skæver til de britiske øer for at aflure effekten af briternes udtræden af EU, glæder Dansk Industri sig over, at eksporten samlet set holder stand i juli.

Samlet set steg overskuddet på den danske handelsbalance på grund af en faldende import, mens eksporten lå på samme niveau. Tallene er korrigeret for sæsonudsving.

- Det bliver rigtig spændende at se, hvordan eksporten udvikler sig i den kommende tid. Væksten på eksportmarkederne er relativ lav, og brexit har desværre ikke styrket fremtidsudsigterne, siger Kent Damsgaard, vicedirektør i Dansk Industri, i en kommentar.

735.000 arbejdspladser i Danmark er knyttet til udenlandsk efterspørgsel efter danske varer.

/ritzau/