Brexit sætter fuldt tryk på danske investeringer i Storbritannien

De danske virksomheder har travlt med at styre uden om den toldmur til det britiske marked, der vil blive etableret ved et hårdt Brexit. Storbritannien er nu det land, som de danske virksomheder investerer mest i.

Den britiske premierminister Theresa May kæmper hårdt for at få en aftale om Brexit i hus med EU. Foreløbig er det ikke lykkedes, og de danske virksomheder har tralvt med at investere i Storbritannien for at undgå en toldmur ved et hårdt Brexit. Fold sammen
Læs mere
Foto: Alastair Grant/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Briterne skal fortsat kunne købe den gode danske bacon, men det skal være uden en ekstra udgift på grund told. Danske virksomheder har derfor sat fuldt tryk på investeringerne i Storbritannien, af frygt for den toldmur, der vil blive konsekvensen af et hårdt Brexit. Varer til det britiske marked produceret i Storbritannien bliver nemlig ikke ramt af toldmuren. Det har medført, at Storbritannien nu er det land, som de danske virksomheder investerer mest i.

Mere præcist har de danske virksomheder lavet investeringer for næsten 185 milliarder kroner i det engelske ved udgangen af 2017, viser tal fra Danmarks Nationalbank. Storbritannien har dermed overhalet både Sverige og Tyskland, hvad investeringerne angår.

Konsulenthuset Copenhagen Economics bekræfter, at udviklingen er fortsat i første halvdel af 2018. Antallet af danske investeringer i Storbritannien er steget i forhold til forrige år, og investeringerne er i gennemsnit blevet større.

Eva Rytter Sunesen, der er ekspert i international økonomi og ansvarlig for rådgivning i international handel hos Copenhagen Economics, er ikke i tvivl om, at det skyldes, at virksomhederne er nervøse for konsekvenserne af Brexit.

»Danske virksomheder, der vil gøre forretning i Storbritannien, kan enten eksportere eller etablere sig lokalt. Når handelsomkostningerne stiger, som det især vil være tilfældet ved et hårdt Brexit, ønsker virksomhederne at sikre deres salg, og derfor øger de deres investeringer i Storbritannien,« siger Eva Rytter Sunesen.

Hun fremhæver, at det er danske virksomheder inden for fødevarer og life science, der har sat ekstra turbo på investeringerne i det britiske.

»De virksomheder er nødt til at genoptimere deres forretningsmodel på det britiske marked, hvis det bliver et hårdt Brexit. For fødevarevirksomhederne kan et hårdt Brexit for eksempel betyde forsinkelser og højere transportomkostninger, og det vil især skade eksporten af friske fødevarer,« siger Eva Rytter Sunesen, der understreger, at der også vil være virksomheder, som flytter deres investeringer væk fra Storbritannien, og den samlede regning for de britiske forbrugere ved Brexit vil være negativ.

Hopper over toldmuren

EU og Storbritannien forsøger i øjeblikket ihærdigt at blive enige om en aftale om briternes udtræden af EU. Det er indtil videre ikke lykkedes. Hvis parterne ikke kan bilve enige, inden Storbritannien ryger ud af EU 29. marts, bliver det et hårdt Brexit. Det vil give et større kaos, og samhandlen med briterne vil alene være dikteret af regler inden for aftalerne i verdenshandelsorganisationen, WTO.

Det vil betyde told på den danske eksport til Storbritannien.

Professor i økonomi på Aarhus Universitet Philipp Schröder er ikke i tvivl om, at udsigten til en toldmur får flere danske virksomheder til at øge deres investeringer i det britiske.

»Virksomhederne forsøger på den måde at hoppe over den handelsbarriere, der vil komme. Det er ikke så overraskende. Det vil først og fremmest gælde for de virksomheder, der er på konsummarkedet,« siger Philipp Schröder.

Han fremhæver, at nogle danske arbejdspladser derved kan blive trukket over Nordsøen til Storbritannien. Men omvendt kan ekstra investeringer ligeledes skabe mere aktivitet på virksomhedernes hovedkontorer i Danmark.

»Uanset hvad vil et hårdt Brexit ikke være en fordel. Virksomhederne har lavet den værdikæde, der er mest optimal omkostningsmæssigt. Nu kan der komme en handelsbarriere til det britiske, og virksomhederne bliver nødt til at indrette sig anderledes,« siger Philipp Schröder.

Håber på afklaring

Både Dansk Industri og Landbrug & Fødevarer har mange medlemmer med store interesser i det britiske. Begge organisationer er meget tilbageholdende med at spå om, i hvilket omfang et hårdt Brexit vil øge de danske investeringer i Storbritannien.

Professor i økonomi på Aarhus Universitet, Philipp Schröder

»Uanset hvad vil et hårdt Brexit ikke være en fordel. «


»Storbritannien er en utrolig vigtig samhandelspartner for danske virksomheder. Dette gælder både for eksport, investeringer og danske datterselskaber,« siger chefanalytiker i Dansk Industri Allan Sørensen.

»Vi håber på en aftale, der giver os god adgang til det britiske marked, men vi får desværre ikke lige så god adgang, som hvis Storbritannien var forblevet en del af EUs indre marked. De danske virksomheder gør derfor klogt i at vurdere, hvad en »dårlig aftale« kan betyde specifikt for dem og have en plan B klar,« siger Allan Sørensen.

Cheføkonom og områdedirektør i Landbrug & Fødevarer Frank Øland er meget på linje med Dansk Industri.

»Hvis det ender med et hårdt Brexit, vil virksomhederne sandsynligvis vælge at investere mere i produktion i UK til det britiske hjemmemarked,« siger Frank Øland.

»Omvendt kan der også være produktion, der er afhængig af værdikæder på tværs af EU, hvor det giver mening at flytte produktion væk fra UK. Lige nu er usikkerheden dominerende. Vi håber, at der kommer en afklaring snarest muligt. Det er der brug for, så virksomhederne kan komme i gang med at eksekvere på planerne for tiden efter Brexit,« siger Frank Øland.