Brexit kan koste 14.000 danske job

Hvis et flertal af briterne stemmer for at forlade EU, kan det reelt koste op mod 14.000 job herhjemme, vurderer vismændene.

Campaigners hold placards for 'Britain Stronger in Europe', the official 'Remain' campaign group seeking to avoid a Brexit, ahead of the forthcoming EU referendum, in London on June 20, 2016. / AFP PHOTO / JUSTIN TALLIS Fold sammen
Læs mere
Foto: JUSTIN TALLIS

Når briterne torsdag skal tage stilling til sit forhold til EU, kan resultatet potentielt sende rystelser igennem Danmark.

Herhjemme har vismændene regnet på konsekvenserne af afstemningen i Storbritannien, og vurderingen er, at et britisk exit fra EU reelt ende med at koste Danmark 14.000 job, skriver DR.

Det skyldes, at bruttonationalproduktet ventes at skrumpe med 0,5 procent som resultat af faldende eksport og samhandel med Storbritannien, siger Michael Svarer, økonomisk overvismand og professor på Aarhus Universitet.

»Det er ikke en katastrofe for dansk økonomi, men det betyder, at ledigheden vil være et stykke højere, end den ellers ville have været. Det er i hvert fald noget, der vil kunne mærkes i dansk økonomi,« siger Michael Svarer til DR.

Han påpeger videre, at et britisk farvel ti l EU kan gøre de nuværende vækstproblemer endnu værre herhjemme.

Mandag skrev Finans, at et brexit potentielt kan være en bombe under den danske baconeksport, der eksporterer bacon for mere end en milliard om året til Storbritannien.

Allerede nu spekuleres der i, hvilke handelsaftaler Storbritannien vil lykkedes med at forhandle på plads med EU, såfremt et flertal stemmer for et brexit.

»Hvis der kommer et Brexi­t, vil det formentlig betyde en nedgang i investeringer og svaghed i eksporten, som igen vil ramme BNP-udviklingen negativt. Hvad der sker på længere sigt beror på, hvad der kommer i stedet for det britiske EU-medlemskab, og hvor hurtigt det bliver afklaret,« sagde Thomas F. Borgen, adm. direktør i Danske Bank, til Berlingske i sidste uge.

De seneste prognoser har dog vendt momentum i Storbritannien, hvor et snævert flertal i øjeblikket hælder til, at Storbritannien skal forblive i EU.