Brexit eller ej: Norge vil fortsat investere i Storbritannien

På trods af usikkerhed om Brexit, vil Norges oliefond - der er en af Storbritanniens største udenlandske investorer - fortsætte sine investeringer. »Vi forventer, at med tiden vil vores investeringer i Storbritannien stige,« lyder udmeldingen.

Verdens største statsobligationsfond - Norges oliefond - vil blive ved med at investere i Storbritannien, for om 30 år vil Storbritannien være endnu stærkere uden EU. Fold sammen
Læs mere
Foto: LUCY NICHOLSON

Trods usikkerheder om Brexit, er Norges udmelding ikke at tage fejl af. Verdens største statsobligationsfond - Norges oliefond - vil blive ved med at investere i Storbritannien, for om 30 år vil Storbritannien være endnu stærkere uden EU.

Sådan lyder det fra fondens administrerende direktør, Yngve Slyngstad.

»Vi vil fortsat være betydelige investorer i Storbritannien,« siger han til Reuters, efter at fonden rapporterede et tab på 370 mia. kroner i 2018.

»Vi forventer, at med tiden vil vores investeringer i Storbritannien stige.«

Det betyder, at selv om der stadig er uvished om Brexit-forhandlingerne, vil Norge blive ved med at investere i virksomheder, ejendomme og obligationer i Storbritannien. Noget, som Norge i gennem mange år har investeret i.

Udmeldingen kommer på trods af, at fondens markedsværdi faldt onsdag.

Tabet på omkring 370 mia. kroner er det største årlige tab for fonden siden finanskrisen i 2008, hvor den fik barberet 633 mia. norske kroner af i den historiske nedsmeltning på de finansielle markeder.

Storbritannien er det tredjestørste marked for fondens investeringer.

»Med vores tidshorisont, som er 30 år plus, ændrer de nuværende politiske drøftelser ikke vores syn på situationen,« sagde Yngve Slyngstad, da han blev spurgt ind til de risici, der kan forekomme med Storbritanniens planer om at træde ud af EU den 29. marts 2019.

Desuden har oliefonden lige solgt halvdelen af en kæmpe aktiepost i Wolkswagen på knap 7,5 mia. kroner efter længere tids utilfredsheder over bilproducentens snyd med, hvor meget dens dieselbiler forurener. Det skriver Financial Times.

På verdensplan ejer fonden omtrent 1,4 pct. af alle aktier.

Fonden brugte efteråret sidste år til at gå på shoppingtur i aktiemarkedet og købte i fjerde kvartal for 185 mia. norske kroner aktier, fordi tumult på aktiemarkedet havde sænket værdien for samtlige aktie

Og tilbudsjagten har givet pote. I hvert fald sagde fondens chef Yngve Slyngstad under et pressemøde onsdag, at den i årets første to måneder har vundet hele 2018s tab tilbage.