Bred politisk aftale: Trecifret milliardbeløb skal sikre, at energiselskaber ikke »knækker nakken«

En aftale om 100 milliarder kroner i statslige garantier indgået mellem S-regeringen og en bred række partier skal være sikkerhedsnet under energiselskaberne, siger erhvervsminister Simon Kollerup (S).

»Vi stiller fra Danmarks side en statsgaranti på 100 milliarder kroner, der skal sikre, at der kan købes el hjem til Danmark, og at der er likviditet på elmarkedet,« siger erhvervsminister Simon Kollerup (S). Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sverige, Finland og Tyskland har allerede gjort det, og EU-Kommissionen skal drøfte det fredag.

Men i dag, torsdag, oplyser S-regeringen, at man med et bredt flertal i Folketinget i ryggen vil tilbyde statsgarantier til danske energiselskaber for at undgå, at de knækker nakken under elprisernes himmelflugt.

Det siger erhvervsminister Simon Kollerup (S) til Berlingske.

Tiltaget skal sikre, at energimarkedet ikke »fryser fast eller går i stå«.

»Vi stiller fra Danmarks side en statsgaranti på 100 milliarder kroner, der skal sikre, at der kan købes el hjem til Danmark, og at der er likviditet på elmarkedet,« siger ministeren.

Hvad frygter I, hvis ikke I stiller garantien til rådighed?

»Elmarkedet er under pres af stigende priser, og hvis de fortsætter himmelflugten, kan energiselskaberne få svært ved at leve op til deres indkøbskontrakter, hvor man skal deponere store værdier på elbørsen i Sverige,« svarer ministeren og forklarer, at det i sidste ende kan ende som en hovedpine for forbrugerne:

»Hvis der kommer færre aktører på elmarkedet, kan det skabe en prisspiral med en ekstraordinær prisstigning. Den kan vi forhåbentlig undgå ved at holde elmarkedet likvidt.«

Frygt for energikrak

I takt med at energipriserne er steget, er de økonomiske krav til energiselskaberne nemlig også steget, når de skal købe energi på markederne.

Så meget, at nogle energiselskabers likviditet er udfordret i en sådan grad, at Sverige og Finland har præsenteret milliarddyre nødhjælpsplaner, der i sidste ende skal agere bolværk mod et reelt energikrak.

Og den danske stat vil således også stille en låneramme på op mod 100 milliarder kroner til rådighed. Den pulje skal kunne dække 80 procent af energiselskabers nyudlån, resten skal komme fra bankerne.

»Bankerne stiller med 20 procent af ansvaret, og de skal fortsat kreditvurdere selskaberne,« siger Kollerup.

Er det ikke med til at holde priserne oppe, at energiselskaberne ikke skal tænke lige så meget med tegnebogen?

»Det er klart, at garantien er noget, man trækker på, hvis man er i likviditetsproblemer. Kan man klare det selv, så gør man det. Det her fjerner ikke de prisforhandlinger, der skal være på elmarkedet.«

»Det vil også kun komme de selskaber til gode, der har elproduktion eller har et produktionsbalanceansvar i deres selskab. Det vil sige, at de rene handelsselskaber ikke som udgangspunkt vil være omfattet af den her garanti,« siger Simon Kollerup.

Aftalen er indgået mellem S-regeringen, SF, Venstre, De Konservative, Enhedslisten, De Radikale, Dansk Folkeparti, Danmarksdemokraterne og Moderaterne.

Klokken 14.00 holder regeringen pressemøde om energikrisen i Danmark. Det kan du følge i Berlingskes liveblog.