Bred opbakning til seddeltrykning på ECBs januarmøde

Langt hovedparten af direktørerne i Den Europæiske Centralbank (ECB) stemte for at sætte turbo på seddelpressen på det seneste rentemøde den 22. januar.

European Central Bank (ECB) President Mario Draghi smiles as he listens to Irish Finance Minister Michael Noonan (L) during an extraordinary euro zone finance ministers meeting to discuss Athens' plans to reverse austerity measures agreed as part of its bailout, in Brussels February 11, 2015. Varoufakis began tense talks with euro zone finance ministers on Wednesday after his new leftist-led government won a parliamentary confidence vote for its refusal to extend an international bailout. REUTERS/Francois Lenoir (BELGIUM - Tags: POLITICS BUSINESS) Fold sammen
Læs mere
Foto: FRANCOIS LENOIR

Det viser referatet fra mødet. I øvrigt er det første gang nogensinde, der er offentliggjort referat efter et rentemøde i ECB, mens det er helt almindeligt i blandt USA og Storbritannien.

- Nogle få ECB-direktører stemte for at se tiden an, men alle var enige om, at opkøb af obligationer for nye penge er et instrument, ECB kan anvende, skriver cheføkonom Jacob Graven i en kommentar.

Han fremhæver, at det er vigtigt for ECB-chefen Mario Draghi at få frem, at også de tyske ECB-direktører i princippet er enige i, at obligationsopkøb er et brugbart instrument for ECB at anvende, men at det blot er timingen, der har været uenighed om.

Jacob Graven finder det bemærkelsesværdigt, at ECB-direktørerne valgte at træde endnu hårde på speederen på seddelpressen, end ECB's egne økonomer lagde op til.

- ECB's økonomer foreslog månedlige opkøb på 50 mia. euro, men for at signalere stor handlekraft valgte ECB-direktørerne at forhøje opkøbene til 60 mia. euro månedligt, vurderer cheføkonomen.

Han mener, at det viser, at ECB-direktørerne er fast besluttede på at gøre hvad end, der skal til, for at få løftet den alt for lave inflation i eurozonen op omkring ECB's målsætning om knap to pct.