Boris Johnsons signaler om handelsaftale bekymrer EU

Storbritanniens premierminister skal ikke regne med, at EUs medlemslande bider på de seneste krav til en handelsaftale med EU efter Brexit. Det skriver Financial Times.

Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, har lovet, at kongeriget vil forlade EU – om der så er indgået en skilsmisseaftale med EU eller ej – 31. oktober. Dette møder dog massiv modstand fra dele af Det Britiske Underhus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Will Oliver/Ritzau Scanpix

Den britiske premierminister, Boris Johnson, og hans medarbejdere må tilbage til skrivebordet, for EU vil ikke spise briternes seneste krav om, hvordan en kommende handelsaftale med EU skal tage sig ud. Det oplyser kilder til Financial Times.

Boris Johnson meldte tidligere på ugen ud, at han ikke har tænkt sig at følge de løfter, som hans forgænger på posten, Theresa May, har lovet på handelsområdet. May har sagt, at man til gengæld for frihandel med varer vil leve op til EU-standarder på områder som miljø og sociale forhold.

Selve forhandlingerne om en kommende handelsaftale kan dog tidligst indledes, efter at Storbritannien har forladt EU. Dog er parterne i et politisk aftalepapir blevet enige om nogle vigtige, grundlæggende politiske hensigter for forhandlingerne.

Og derfor møder Boris Johnsons udmelding da også hovedrysten flere steder i EU-systemet.

I Europa-Parlamentet, som skal godkende EUs handelsaftaler, siger det liberale parlamentsmedlem og Brexit-koordinator Guy Verhofstadt: »At bede om at få en handelsaftale med Unionen, samtidig med at man afviser reguleringsmæssig tilpasning og river tilsagnet om lige vilkår midt over, vil betyde, at Storbritannien vil finde det meget svært at opnå en omfattende handelsaftale med EU.«

Nedstemt tre gange

Onsdag meddelte Europa-Kommissionen EU-landenes ambassadører, at den seneste tids politiske modvind i forhold til en frihandelsaftale med Canada og forhandlinger om en aftale med en række latinamerikanske lande, Mercosur, spiller ind.

»Det kan blive problematisk at ratificere en frihandelsaftale på et senere tidspunkt, medmindre der opnås lige vilkår,« stod der ifølge Financial i et referat fra mødet.

Lederne af EU-landene sagde allerede i marts sidste år, at »en balanceret, ambitiøs og vidtrækkende handelsaftale« med Storbritannien vil komme til at afhænge af »tilstrækkelige garantier for lige vilkår« – et såkaldt level playing field.

Den politiske hensigtserklæring blev sammen med en skilsmisseaftale indgået mellem Theresa Mays daværende regering og de resterende 27 EU-lande i slutningen af 2018. Skilsmisseaftalen er efterfølgende blevet nedstemt tre gange i det britiske parlaments underhus. Boris Johnson selv er arg modstander af grundlæggende dele af skilsmisseaftalen.