Borgmestre byder private virksomheder indenfor

To ud af tre borgmestre planlægger at sende endnu flere offentlige opgaver af sted til private virksomheder i løbet af de næste fem år. Også nye områder sættes på dagsordenen.

Helsingørs borgmester Johannes Hecht-Nielsen går ind for udlicitering til private virksomheder, som han blandt andet vil have til at rette op på manglende vedligeholdelse af byens rådhus. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Endnu flere offentlige opgaver i private hænder. Det er en bevægelse, der for alvor bliver synlig de kommende år. To ud af tre borgmestre planlægger i løbet af de næste fem år at sætte endnu flere offentlige opgaver i udbud, så private virksomheder kan varetage dem.

Det viser en rundspørge, som Berlingske Research har lavet blandt landets kommuner. I Helsingør er politikerne for eksempel i fuld gang med at udarbejde et katalog over mulige områder, der i fremtiden kan blive udbudt. For det handler om at få mest for pengene og samtidig bevare kvaliteten, mener venstreborgmester Johannes Hecht-Nielsen.

»Hvis man ikke udbyder, får man jo ikke viden om, hvorvidt prisen, man har i øjeblikket, er den bedste,« siger han.

Privat velfærd

Danskerne kan se frem til at møde flere private leverandører i hverdagen. På plejehjemmet, sygehuset eller i børnehaven. Otte ud af ti af de kommuner, der planlægger at udbyde mere i løbet af de næste år, ønsker som noget nyt at lade klassiske velfærdsområder som børnepasning og ældrepleje blive varetaget af private virksomheder, mens 40 procent ser potentiale i det.

»Det stemmer godt overens med vores generelle erfaringer med udlicitering,« siger Jakob Scharff, chef for Offentlig-Privat i Kommunernes Landsforening (KL).

»Der er en stor vilje til at øge konkurrenceudsættelsen, og der er en klar bevidsthed om, at vi skal effektivisere på grund af finanskrisen. Det helt nye er, at der for alvor er kommet gang i ældremarkedet. Vi ser kommuner, der allerede nu har truffet afgørelse om konkurrenceudsættelse af plejecentre, og vi ser mange kommuner overveje det,« siger han og uddyber, at en ny undersøgelse fra KL peger i denne retning.

For Helsingør-borgmesteren, Johannes Hecht-Nielsen, er der heller ikke nogen hellige køer i forhold til udbud, som han betegner som et vigtigt værktøj for kommunerne.

»Men man skal være opmærksom på, at det også koster noget. Og jeg kender eksempler på, at kvaliteten ikke har stemt overens med det, man fik stillet i udsigt. Så det er vigtigt, at udbudsmaterialet er så veldefineret, at der ikke er tvivl om opgaverne.«

I Vallensbæk planlægger borgmester Henrik Rasmussen (K) også øget udbud i kommunen. Men det gælder ikke kernevelfærden. Den skal fortsat varetages af det offentlige.

»Jeg kan godt se muligheder, men det er ikke ensbetydende med, at man skal tage ansvaret for både indlæring og pasning fra kommunerne. Jeg vil have lov at være påpasselig,« siger han.

Større krav til kommunerne

Landets kommuner står over for kolossale økonomiske udfordringer og kan ifølge Niels Ejersbo, der forsker i udlicitering og er lektor ved Syddansk Universitet, se frem til nedskæringer, begrænsede muligheder for at hæve skatterne og øget krav til service.

Fra borgernes såvel som statens side. Derfor er det også naturligt, at borgmestrene ser potentiale i at se nærmere på mere borgernære områder, mener han.

Men bevægelsen stiller samtidig store krav til kommunerne.

»Selv om kommunerne udliciterer opgaver, er de stadig ansvarlige for opgaven i sidste instans. Det stiller store krav til kommunerne. Og når det drejer sig om de her traditionelle velfærdsområder, skal de være opmærksomme på, hvordan de kan styre relationen til den eksterne serviceleverandør undervejs,« siger han og understreger, at jo mere kommunerne udbyder, jo mere kompleks bliver styringsopgaven for dem.

I januar præsenterede økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) et udspil, der skal sætte landets konkurrenceudsættelse under lup. Tanken bag er blandt andet at øge væksten i samfundet. Og borgmestrenes udmelding glæder økonomi- og erhvervsministeren:

»Det viser et enormt potentiale for, at private virksomheder kan komme ind og løse opgaverne i den offentlige sektor. Mit drømmescenarie er, at private løser mange flere velfærdsopgaver i Danmark, men hvor det offentlige er opdragsgiveren og myndigheden, som sikrer rammerne for det,« siger Brian Mikkelsen.