Borgmester: Vi må fyre for at bygge

Aftalen om at hæve regeringens anlægsloft kommer for sent, mener borgmester Morten Slotved fra Hørsholm. FTF-formand Bente Sorgenfrey frygter, at aftalen vil koste arbejdspladser.

Hørsholm Kommunes borgmester Morten Slotved mener, at regeringens åbning omkring kommunernes anlægsbudgetter kommer for sent. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dennis Lehmann

Hørsholm Kommune har penge på kistebunden og vil gerne bygge for 20 millioner kroner ekstra i 2013. Alligevel kan borgmester Morten Slotved (K) ikke juble over regeringens beslutning om at hæve kommunernes anlægsloft med to milliarder kroner.

Beslutningen kommer nemlig alt for sent til at gøre en forskel, mener borgmesteren, der påpeger, at kommunernes samlede udgifter ifølge regeringen ikke må vokse.

- De burde have hævet loftet, da vi lavede budgetterne sidste år. Nu har vi lagt budgetterne for 2013, så hvis vi skal bruge flere penge på byggeri, må vi genåbne driftsbudgettet. Men vi har lagt os fast på det serviceniveau, vi ønsker, siger Morten Slotved.

Han er ikke i tvivl om, hvad det vil betyde, hvis en kommune som Hørsholm vælger at skære på driften.

- De fleste penge på driftsbudgettet går jo til lønninger, så vi bliver nødt til at fyre medarbejdere, siger borgmesteren.

Samme frygt nærer formanden for hovedorganisationen FTF, Bente Sorgenfrey.

- Det kan være positivt at hæve anlægsloftet, men det må ikke betyde flere fyringer i det offentlige. Det vil gå yderligere ud over kvaliteten, siger FTF-formanden.

Hun mener, at kommunerne i forvejen har sparet væsentligt mere på driftsbudgetterne end nødvendigt. Besparelserne på driften er da også årsagen til, at regeringen vil give kommunerne mulighed for at bruge mere på anlæg.

- I mine øjne har kommunerne været alt for forsigtige med at lægge budgetter. Unødvendige besparelser har kostet tusindvis af offentligt ansatte jobbet, siger Bente Sorgenfrey.

I Hørsholm Kommune må Morten Slotved krydse fingre for, at andre kommuner sparer på driften uden at bruge de overskydende millioner på anlæg.

- Vi kan ikke øge vores anlægsbudget, med mindre andre kommuner siger fra. Men det tør jeg ikke bede dem om, siger han.