Boomende betalingsbalance har slagside

Overskuddet på betalingsbalancen er kommet op på næsten 140 mia. kr. i de seneste 12 måneder. Men en stor del af overskuddet kommer, fordi danske virksomheder investerer meget i udlandet, og det giver ikke nogen nye job i Danmark.

Foto: PALLE HEDEMANN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske økonomi kører i slæbegear. En af årsagerne er, at de danske virksomheder for alvor har fået smag for at investere i udlandet, mens det går noget mere trægt med investeringerne i Danmark.

Set over de seneste ti år er virksomhedernes investeringer i udlandet skudt i vejret og er nu kommet op på 1.238 mia. kr. svarende til 62,4 pct. af landets samlede produktion.Det er godt for vores betalingsbalance, som boomer, men det er med til at fastholde den danske økonomi i den meget ubehagelige situation med meget lav vækst. For danske investeringer i udlandet giver ikke umiddelbart beskæftigelse herhjemme.

Det viser beregninger, som Nykredit har lavet for Berlingske Business. Det er sket på baggrund af de seneste tal fra Danmarks Statistik for den danske betalingsbalance målt fra januar 2015 til januar 2016.

Opgørelsen viste endnu en gang, at Danmark som helhed har milliarder af kroner på bankbogen. Mere præcist kom overskuddet over de seneste 12 måneder op på 138,5 mia. kr. En stort del af det overskud er kommet på grund af virksomhedernes investeringer i udlandet. Når virksomhederne investerer i eksempelvis datterselskaber i udlandet giver de et overskud, og en del af det bliver hentet hjem til Danmark.

Det er med til at øge overskuddet på betalingsbalancen, og det er en meget væsentlig del af årsagen til, at vi gennem en række år har kørt med plus på betalingsbalancen på langt over 100 mia. kr. om året.

»Den store udfordring er, at det ikke giver ret mange job i Danmark, når virksomhederne investere i udlandet. Det giver noget indtægt til landet, fordi vi kan hjemtage nogle overskud fra udlandet. Men væksten bliver lavere herhjemme,« siger Steen Bocian.

»Hertil kommer, at meget af danskernes opsparing bliver sendt til pensionsselskaberne, og de har svært ved at investere i små og mellemstore virksomheder herhjemme. De gør det i stedet i udlandet,« siger Steen Bocian.

Chefanalytiker i Nykredit Tore Stramer er enig i, at der er fordele og ulemper ved det store plus over for udlandet.

»Jeg går ud fra, at når virksomhederne investerer i udlandet, gør de det af nogle årsager. De kommer tættere på deres datterselskaber, og det kan også være, at de ønsker at nedbringe deres omkostninger. Det gør virksomhederne mere konkurrencedygtige. Det koster på kort sigt for Danmark, men det kan blive en vindersag på længere sigt,« siger Tore Stramer.