Boom i virksomheders forskningslyst

De danske virksomheder trodsede i overraskende grad krisen og nåede op på rekordhøje forsknings- og udviklingsbudgetter i 2009. Det viser nye tal fra Forskningsministeriet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Private investeringer i forskning, udvikling og innovation er overraskende steget med knap seks procent i 2009 og skønnes nu at udgøre omkring 2,2 procent af BNP. Det viser rapporten »Erhvervslivets forskning, udvikling og innovation i Danmark 2010«, som Forsknings- og Innovations­styrelsen udsender i dag.

Rapporten viser desuden, at erhvervslivet er på vej til at dele sig i et A-hold, der kan og vil være vækstlokomotiv for Danmark, og et B-hold, der sakker agterud på grund af manglende eller utilstrækkelig forskning, udvikling og innovation.

Virksomhedernes lyst til forskning og udvikling står i skarp kontrast til den økonomiske virkelighed, som dansk erhvervsliv har befundet sig i de seneste par år.

I 2009 oplevede Danmark det største fald i bruttonationalproduktet siden 2. Verdenskrig. Faldet blev på knap fem procent, og alene industriproduktionen faldt med 15 procent.

Budgetter øget

Alligevel har virksomhederne i vid udstrækning valgt enten at frede deres forsknings- og udviklingsbudgetter eller ligefrem at øge dem. Samtidig er mange virksomheder, der ikke tidligere var innovative, nu gået over til at satse på produkt- og procesinnovationer i deres virksomhed.

»Tidligere undersøgelser har vist, at virksomhederne allerede efter et år eller to høster gevinsterne ved øgede investeringer i forskning og udvikling. Det er tilsyneladende det faktum, virksomhederne har taget til sig.

Derudover tror jeg, at mange virksomheder har ønsket at være forberedte, når opsvinget kom tilbage, og de føler, at de er bedst stillet ved øget udvikling og innovation,« siger Thomas Alslev Christensen, kontorchef i Forsknings- og Innovationsstyrelsen.

Blandt virksomhederne i undersøgelsen har 67 procent sendt nye eller forbedrede varer eller ydelser på markedet i perioden 2007-2009. 31 procent har ikke gjort det, mens de resterende par procent har vanskeligt ved at svare på spørgsmålet.

A- og B-hold

Der er omkring 74.000 innovative virksomheder i Danmark ud af de 175.000 virksomheder, som Danmarks Statistik havde registreret i 2008, viser rapporten.

Samtidig viser prognoser i rapporten, at de danske virksomheder i 2009 investerede i alt 37,2 mia. kroner i forskning, udvikling og innovation. Det er 2,3 mia. kroner mere end i 2008. Forventningen er, at beløbet vil vokse yderligere i 2010 og nå op på cirka 38,5 mia. kroner.

»Undersøgelsen viser, at danske virksomheder er ved at geare sig til at være en videnøkonomi i en globaliseret verden. Det gælder både i forhold til at ansætte højtuddannet arbejdskraft og i forhold til at satse på forskning og innovation.

Samtidig er det glædeligt, at virksomhederne har fået øjnene op for, at videndeling øger vækst og produktivitet. Det gælder både, når man samarbejder med andre virksomheder og med universiteter og GTS-institutter om forskning og innovation,« siger videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen.