Boom i priser og handler med projektlejligheder

De gode tider er for en stund ved at være tilbage på markedet for projektlejligheder, som der handles stadigt flere af og til stadigt højere priser. Det er et faretegn, fremhæver flere.

PENTHOUSE I KONGENS BRYGHUS ´ GAMLE SILO. Fold sammen
Læs mere
Foto: MOGENS LADEGAARD

Et af de mere sikre tegn på, at markedet for lejligheder i København nærmer sig kogepunktet, viser sig nu. Antallet af solgte projektlejligheder skyder således i vejret med stor fart, og det sker tilmed til hastigt stigende priser.

Projektlejligheder har længe gået for at være et af de steder, hvor en mulig boligboble i København ville vise sig først. Det skyldes, at de fleste projektlejligheder, som navnet siger, købes på projektstadiet – før de er færdige.

Det betyder, at mange kan købe lejligheder alene med henblik på at sælge dem igen, når de er bygget færdige i løbet af det næste halve til hele år. Eller købe dem for at leje dem ud i en periode, mens priserne forhåbentligt stiger. Sker det, kan det udløse store gevinster, hvilket frister mange især nu, hvor renten er ultra lav, og det er svært at finde andre gode gemmesteder til penge.

»Vi mener stadigvæk ikke, at der er en boligboble i København, men man skal være opmærksom på, at det begynder at gå meget stærkt på markedet for projektlejligheder, som er kendetegnet ved at være ret spekulativt,« siger Steen Bocian, der er cheføkonom i Danske Bank.

Et faresignal

Boligøkonom Joachim Borg Kristensen fra Nykredit er enig i, at de nye tal for priser og salg af projektlejligheder, rejser en forsigtig advarsel om, at der er ved at komme lovlig meget fart på udviklingen.

»De store prisstigninger og mange handler med projektlejligheder er noget, man skal være opmærksom på. Det udgør et mindre faresignal for boligmarkedet især i København lige nu. Men de seneste prisstigninger på projektsalg betyder ikke nødvendigvis, at der er en øget spekulation i prisstigninger. Det kan være udtryk for, at få projekter i dyrere områder kommer på markedet,« siger han.

Steen Bocian peger på, at private let kan brænde fingrene, da det langtfra er sikkert, at priserne på lejligheder i København vil fortsætte med at stige. Da boligboblen bristede i midten af 00erne, tabte mange penge på at dyre projektlejligheder.

Prisforskel på 850.000 kr.

Over det seneste år er prisen på projektlejligheder steget med 16 procent, viser tallene fra Danske Bank. Dermed er kvadratmeterprisen på denne type lejligheder nu på samme niveau som før krisen. Prisen på ældre og eksisterende lejligheder i København er derimod kun steget med ni procent over det seneste år.

Dermed er prisen på nyt og gammelt øget betydeligt, så en lejlighed på 85 kvadratmeter fra den eksisterende boligmasse koster nu 2,5 millioner kroner, og en tilsvarende stor projektlejlighed er oppe at koste 3,4 millioner kroner. Det svarer til en forskel på 850.000 kroner.

»Der er altså stor forskel på udviklingen på markedet for eksisterende ejerlejligheder og på markedet for projektlejligheder – og i den første del af i år er det især mange projektsalg og de kraftigt stigende priser på disse projektsalg, som trak den gennemsnitlige pris på lejligheder op,« siger Steen Bocian.

De nye projektlejligheder sælges typisk til højere kvadratmeterpriser end de eksisterende ejerlejligheder, fordi der er tale om nyt byggeri, der ofte også har en attraktiv beliggenhed i nærheden af vand eller offentlig transport.

De store prishop på projektsalg vil derfor af sig selv trækker den gennemsnitlige kvadratmeterpris op på lejligheder i hele København.

Kraftige prisstigninger på netop projektlejligheder var også med til at trække priserne op i slutningen af sidste år og begyndelsen af i år. Således steg kvadratmeterprisen på københavnske projektlejligheder med hele 21 procent fra knap 33.000 kroner pr. kvadratmeter i fjerde kvartal sidste år til knap 40.000 kroner pr. kvadratmeter i første kvartal i år, viser de nye tal fra Danske Bank.