Bomstærk krone presser eksportvirksomhederne

Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den stærke krone kan blive en dyr fornøjelse for de danske virksomheder, der er afhængige af eksport, skriver Finans.

Den effektive kronekurs, der måler kronens værdi på de vigtigste eksportmarkeder, steg 3 pct. sidste år, da den amerikanske dollar tog et stort dyk. Går man tilbage til marts 2015, lyder stigningen dog på hele 6 pct., blandt andet hjulpet af nedsmeltningen i det britiske pund efter brexit-afstemningen.

»Det er noget, som gør en markant økonomisk forskel,« siger Steen Bocian, cheføkonom i interesseorganisationen Dansk Erhverv, til Finans.

Udviklingen fungerer som en klods om benet på mange virksomheder, fordi deres varer bliver dyrere uden for eurozonen, og det vil ifølge analytikere blive dyrt for selskaber som medicinalvirksomheden Lundbeck, når den hjemtager profit fra bl.a. USA.

En styrkelse på 6 pct. af den effektive kronekurs kan på papiret kappe op mod 32 mia. kr. af eksportsalget og koste 30.000 arbejdspladser, viser beregninger fra Dansk Erhverv.

»Alt andet lige vil en faldende dollarkurs have negativ betydning for os, idet vi tjener penge i USA,« siger Mads Kronborg, kommunikationschef i Lundbeck, til Finans.

Udviklingen har allerede fået mange virksomheder til at søge mod Europa, hvor ulempen ikke er så stor, mener DI. Her har en opblomstring i den europæiske økonomi, vores største marked, maskeret effekten i de faktiske vækst- og ledighedstal, vurderer Allan Sørensen, chefanalytiker i DI, over for Finans.

»Når det er så markante ryk, er det noget, vi kan mærke. Vi får sværere ved at komme ud på markederne uden for Europa. Men så kan vi glæde os over, at det går så godt i Europa.«

/ritzau/FINANS