Boligtal fra USA dårligere end forventet

Det går skidt for det amerikanske boligmarked. Antallet af bolighandler i august var 21,5 procent lavere i forhold til samme periode sidste år. Intet tyder altså på, at der er bedringer på vej på det amerikanske boligmarked.

Antallet af handler er historisk lavt – faktisk findes det ikke lavere i statistikkens historie, der løber tilbage til 2001.

»Det bekræfter os i vores frygt for en længerevarende og dyb afmatning på boligmarkedet med resulterende faldende huspriser, som vil ramme privatforbruget. Det er således svært at få øje på, at boligmarkedet skulle stabilisere sig i den nærmeste fremtid, hvilket måske også er en holdning, der er ved at brede sig rundt omkring,« siger Handelsbankens cheføkonom Jes Asmussen.

Han peger på, at den største producent af air-condition anlæg, United Technologies Corp, i dag kom med en melding om, at man nok ikke vil se en bedring på boligmarkedet før et stykke ind i 2009.

»Markederne ser dog ud til at have vænnet sig til dårlige tal fra boligmarkedet, for der er stort set ingen reaktion på de finansielle markeder. Tallet er dog også en bekræftelse for os i vores forventninger om yderligere rentenedsættelser fra den amerikanske centralbank,« siger Jes Asmussen.

De tre toneangivende aktieindekser i USA er dog alle på vej sydover, efter børserne har været åbne i halvanden time.

Selv om der aldrig har været så få hushandler i USA som i øjeblikket, ser det faktisk endnu sortere ud herhjemme. Der er ikke på noget tidspunkt siden 1995 underskrevet så få slutsedler, som i andet kvartal i år. Der plejer ellers at være travlhed i netop andet kvartal, men i år blev der solgt 27 procent færre parcel- og rækkehuse, 37 procent færre ejerlejligheder og 43 procent færre fritidshuse.

Amerikanerne kan altså trøste sig med, at det ser sortere ud på det danske boligmarked end det amerikanske.