Boligsalget tordner i vejret

Rentens nedtur i februar har sat overraskende meget skub i boligmarkedet, hvor både antallet af handler og fremvisninger nu er det største i årtier.

Den superlave rente får nu antallet af bolighandler til at skyde i vejret med ekspresfart. Arkivfoto: Claus Bech Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den superlave rente sætter nu skub i boligmarkedet på en måde, som er helt enestående. Antallet af handler med både villaer, lejligheder og sommerhuse skyder i vejret med ekspresfart og hos ejendomsmæglerkæden Home, er der også tale om en nærmest eksplosiv stigning i antallet af fremvisninger, hvilket plejer at været et varsel om, at der er flere handler lige om hjørnet.

»Vi har haft 62 procent flere fremvisninger i februar i år end samme måned sidste år. Det er en af de største stigninger i rigtig mange år, og fremgangen er meget bredt funderet på alle landsdele og alle typer af ejendomme. Så det er ikke længere kun lejligheder, det hele handler om,« siger Mads Ellegaard, der er relationschef hos Home.

Hos konkurrenten EDC taler man om, at den rekordlave rente har fået boligsalget til »nærmest at gå amok«.

Salget i februar hos EDC-kæden var da også hele 39 procent højere end i februar sidste år. Så store spring i salget er ikke set før. Februar 2015 er dermed den måned, hvor der er solgt flest boliger siden juni 2008.

Det er bemærkelsesværdigt, fordi februar er kortere end alle andre måneder. Og februar er også den tid af året, hvor der generelt sælges færrest boliger.

Fremgang i hele landet

Den markante fremgang ses over hele landet, gående fra en vækst på flotte 21 procent i Vestjylland og helt op til et spring i salget på plus 54 procent på Fyn.

Set over en lang periode så var boligsalget i februar 2015 den første måned siden krisens begyndelse med et salg over det normale. Salget i februar 2015 lå således seks procent over gennemsnittet af salget i årene 2000 til 2014.

»Fortsætter det sådan, kan vi snart erklære boligkrisen for overstået på et overordnet plan,« siger EDCs kommunikationschef, Jan Nordmann.

»Særlig glædeligt er det, at tallene nu også retter sig i de dele af landet, hvor det har været sværest at komme sig over krisen,« siger han.

Den store fremgang i salget i februar får endnu ikke EDC til at justere sin prognose for salget i hele 2015. Her venter EDC stadig en samlet fremgang i salget på seks procent i forhold til 2014.

»Men fortsætter året, som det er begyndt, er det klart, at vi skal ind og justere på prognoserne,« siger Jan Nordmann.

Mads Ellegaard siger, at der er et opsparet behov for at handle boliger, fordi der gennem flere år har været ganske få handler.

»Så der er mange, der har behov for at få en ny bolig, fordi de har fået børn, har drømt om et sommerhus eller andet. Det store rentefald, der blev set i februar, hvor Danmarks Nationalbank også sænkede renten flere gange, har lokket rigtigt mange interesserede købere frem,« siger Mads Ellegaard.