Boligpriserne er faldet 155 mio. kr. på fire dage

Efteråret er sat ind – også på boligmarkedet. Set over hele året er udbudspriserne faldet 7,5 milliarder kr.

Det har været en skidt sommer for det danske boligmarked, men det har ikke hjulpet meget, at årstiden nu er skiftet. Efterårets fire første dage har nemlig barberet 155 millioner kroner af boligernes udbudspris, viser en oversigt fra boligsiden boliga.dk.

Dermed fortsætter nedturen på det danske boligmarked med uformindsket styrke:

»Vi må konstatere, at der har fundet en opbremsning på boligmarkedet sted. Handelsprisen er faldet lidt for huse og lidt mere for lejligheder. Især udbudsprisen har dog været inde i en tilpasningsfase og er faldet noget,« siger Danske Banks cheføkonom Steen Bocian.

Alene i år er udbudspriserne faldet med 7,5 milliarder kroner. Hvis man tager højde for de prisstigninger, der stadig er at finde på markedet, er udbudsprisen faldet med i alt 6,7 milliarder kroner.

»Det vidner om, at der er boligejere, som ikke har kunnet hente den gevinst, som de oprindeligt havde regnet med. Det er svært at vurdere, hvornår boligmarkedet har fundet det rette niveau. I København er lejligheder allerede faldet med 13 procent,« siger Steen Bocian.

Han mener dog ikke, at et fald på 155 millioner kroner alene i oktober og 7,5 mia. kr. i 2007 indtil nu er specielt alarmerende. De danske boligejeres mursten er nemlig i alt 3.000 milliarder kroner værd, og der er en friværdi på godt 1.400 milliarder kroner.

Ingen regner dog med, at priserne er på vej op igen. Det internationale analyse- og konsulenthus, PA Consulting Group, har for nylig analyseret udviklingen på boligmarkedet i forskellige byer i verden gennem de sidste 17 år – herunder København.

Konklusionen lød, at priserne vil falde frem til 2010 – uanset om man tror på den såkaldt bløde landing eller en mere brat opbremsning af de seneste års hæsblæsende prisudvikling. Andre – herunder Sydbank – advarer dog mod at bruge fortiden til at beregne prisudviklingen i fremtiden.