Boligpriser fortsætter op i fuld galop

Boligpriserne stiger med stor fart, viser nye tal. Det er den lave rente, stigende beskæftigelse og højere realløn, som sender priserne op.

Foto: Henning Bagger

Priserne på det danske boligmarked fortsætter op i fuld galop. I maj alene skød prisen på et enfamiliehus således i vejret med 2,1 procent i landet som helhed. Dermed er de steget med otte procent siden årsskiftet.

Dermed er huspriserne tilbage på niveau med efteråret 2008, viser tal fra Danmarks Statistik, der omfatter ejendomssalg i almindelig fri handel.

Prisen på ejerlejligheder steg med 0,7 procent i maj i forhold til måneden før. Dermed er de nu næsten ti procent dyere end ved årsskiftet. Det er især i det centrale København, at prisen på lejligheder stiger.

»Der er konjunkturel medvind til boligmarkedet, da dansk økonomi er på vej ind i et selvbærende opsving. Beskæftigelsen har vist en mærkbar fremgang siden foråret 2013, og realindkomsterne stiger pænt,« siger boligøkonom Joachim Borg Kristensen fra Nykredit, som forklaring på udviklingen.

Der er dog fortsat store forskelle på tværs af landet. Enkelte steder falder priserne således fortsat.

Peter Bojsen Jakobsen, der er makroøkonom hos Sydbank, siger at den sidste tids markante stigninger på boligpriser kan være det første tegn på, at stigningen i de lange boligrenter ikke bliver nogen »party killer« for boligmarkedet.

»Kigges der på de seneste salgstal er der heller ikke her nogen opbremsning at spore. Vi vurderer derfor, at fremgangen på boligmarkedet vil fortsætte over den kommende tid. Vi venter, at huspriserne vil stige med knap ni procent i 2015,« siger økonomen.