Boligøkonom: Nyt skattesystem kan sikre mod boligbobler

Statsministerens oprids af det udspil om boligbeskatning, som regeringen vil præsentere onsdag, viser gode takter for boligmarkedet.

Foto: Mathias Løvgreen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det mener Curt Liliegren, der er direktør i Realdanias Boligøkonomisk Videncenter.

»Statsministeren lægger op til, at skattestoppet forsvinder på ejendomsværdiskatten, men at skattesatsen i stedet sættes ned. Derfor rammer de nye vurderinger ikke boligejerne her og nu, når de bliver indført.«

»Men i fremtiden kan ejendomsværdiskatten stige i takt med, at ejendomsværdierne går op. Det er fornuftigt, fordi det kan bremse tendenser til en boligboble,« siger han.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) lagde i sin tale ved Folketingets åbning tirsdag op til, at regeringen onsdag vil præsentere et konkret udspil om boligbeskatning.

Det vil indebære, at ingen nuværende boligejere kommer til at betale mere i boligskatter efter 2020 end med de nuværende skatteregler, sagde statsministeren.

Boligskatten og udsigten til et nyt system for vurdering af ejendomsværdien har ifølge Curt Liliegren skabt stor usikkerhed blandt boligejerne, især i storbyerne.

De kan nu sove mere trygt om natten, hvis altså forslaget bliver til virkelighed, mener Curt Liliegren.

»Det vil berolige en masse boligejere i Københavns-området, som har frygtet for den regning, der ville komme med de nye vurderinger.«

»Det er med det nuværende system svært at forudse, hvad grundskylden stiger med år for år, for det afhænger af, hvad politikerne finder på. Der får man nu skabt noget mere ro på boligmarkedet,« siger han.

Trods et skattestop er boligskatterne samlet steget med 18 milliarder kroner siden 2001.