Boligmarkedet deles i et A- og et B-hold

Der er så dejligt ude på landet. Men de fleste vil trods dette hellere bo tæt på byens puls og liv. Derfor deles boligmarkedet i Danmark i stadigt større grad op i vinder- og taberregioner.

Boligpriserne i København og Nordsjælland ligger lunt i svinget, mens det ser sortere ud for prisstigninger efter krisen i resten af landet. Foto: Linda Kastrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En hastigt stigende deling i taber- og vinderregioner præger det danske boligmarked. Prisen på både lejligheder og huse i København forsætter således op i rask tempo. Der­imod er priserne i store dele af resten af landet enten under hårdt pres eller i bedste fald helt stillestående.

Alene over det seneste år er et hus i København eller omegn steget med otte procent, mens fremgangen i Nordsjælland er på tæt ved fire procent. Også lejligheder i København stiger hastigt og koster nu syv procent mere end for et år siden og hele 23 procent mere, end da bunden blev nået i foråret 2009, viser tal fra Danmarks Statistik.

Denne spaltning af boligmarkedet har stået på i nogen tid, men bliver mere og mere udtalt. Udviklingen hænger sammen med flere forhold. Men den skyldes især, at:

– befolkningen vokser mere omkring de store byer end andre steder i landet.

– de fleste nye job er de senere år især skabt omkring København, mens beskæftigelsen fortsat falder mange andre steder.

– den historisk lave rente, som ses lige nu, er en større fordel omkring København, hvor boligpriserne er høje, end andre steder, hvor priserne er lave.

– det er blevet både dyrere og mere besværligt i de senere år at pendle ind til København på grund af stigende benzinpriser, tiltagende trafikproblemer og faldende skatteværdi af transportfradraget.

– den offentlig transport med tog eller bus af mange opleves som både dyr og dårlig, da der ofte er mangel på siddepladser, hyppige forsinkelser og store prishop.

– En ændret livsstil, hvor flere bor alene og derfor har mere behov for at være i nærheden af byens fristelser og andre mennesker.

Store forskelle på tværs af landet

»Set over det seneste år er huspriserne steget mest i københavnsområdet med seks til otte procent, mens huspriserne er faldet mest i Østjylland og Vest- og Sydsjælland. Der er tale om store forskelle i prisudviklingen på tværs af landet,« siger Christian Hilligsøe Heinig, der er cheføkonom hos Realkredit Danmark.

Hos Sydbank taler makroøkonom Peter Bojsen Jakobsen også om et A- og B-hold på boligmarkedet, som vokser sig markant større i disse år.

»Det skaber store problemer for yder­områderne. Men normalt viser fremgangen på boligmarkedet sig først i og omkring de større byer for så senere at forplante sig til andre steder. Det er derfor endnu for tidligt at dømme boligmarkedet i yderområderne helt ude,« siger han.

Prisen på huse og lejligheder er af uhyre stor betydning for hele dansk økonomi. Stigende priser kan således få det private forbrug til at stige og sætte mere skub i væksten herhjemme, så der også kommer flere nye job.

Det er derfor godt for samfundsøkonomien, at et hus, som på landsplan i gennemsnit kostede to millioner kroner for et år siden, nu koster 76.000 kroner mere. Da priserne toppede i sommeren 2007 kostede det samme hus dog 2,32 millioner kroner, altså 320.000 kroner mere end nu.

»Så selv om husejerne er blevet rigere de seneste år, er der fortsat meget at indhente,« siger Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom hos Nordea Kredit.