Boligmangel i byerne kan koste samfundet milliarder

Mangel på boliger i storbyerne kan koste samfundet fem milliarder kroner i de kommende år, viser en analyse fra Dansk Byggeri.

Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Samfundet kan i de kommende år gå glip af et vækstpotentiale på godt fem milliarder kroner, hvis boligmanglen i de store byer ikke bliver udbedret. Det viser en analyse fra DAMVAD og erhvervsorganisationen Dansk Byggeri.

Frem mod 2020 er der behov for knap 120.000 flere boliger i Danmark i de eksisterende storbyområder. Og det er hele samfundet, der vil lide tab ved dårlig produktivitet og mindre vækst, hvis der ikke er boliger nok. Jo større byerne er, jo større er tabet, viser analysen.

»Vi oplever i disse år en stor tilflytning til de største byer i Danmark, men også mangel på boliger. Analysen understreger vigtigheden af, at de store bykommuner tager problemet meget alvorligt. Mangel på boliger koster dyrt på vækstbarometeret og dermed på Danmarks muligheder for at komme ud af krisen,« udtaler administrerende direktør Lars Storr-Hansen fra Dansk Byggeri i en pressemeddelelse.

I en stor by med et godt boligudbud vil der være flere borgere med et højere uddannelsesniveau, og derfor vil viden hurtigere kunne udveksles og omsættes, mens specialisering af arbejdskraft og et bedre jobmatch kan omsættes til øget produktivitet.

Hvis boligmarkedet ikke matcher de mange potentielle tilflyttere, så vil gevinsten ifølge analysen, der bygger på international forskning, blive tabt på gulvet. Det skyldes, at mange tilflyttere vil slå sig ned i udkanten af vækstbyerne, hvorved den samfundsøkonomiske gevinst mindskes på grund af transporttid.

»År 2020 er desværre ikke fjern fremtid. Og hele processen med planlægning, projektering og byggeri af nye boliger tager tid. Så det er lige nu, at kommunerne skal ud af starthullerne,« udtaler Lars Storr-Hansen.