Boligejerne afdrager mere - og betaler mindre i rente

Boligejernes hang til afdragsfrie lån falder. Til gengæld kan de glæde sig over, at den samlede rentebyrde går samme vej.

Foto: Henning Bagger.
Læs mere
Fold sammen

Danske familier afdrager i stigende grad på deres boliglån. Det viser nye tal fra Danmarks Nationalbank. For et år siden udgjorde afdragsfrie lån 53,8 procent af alle realkreditlån, mens det i dag er faldet til 51,2 procent.

Det giver isoleret set færre penge til forbrug for de danske boligejere, men de kan til gengæld glæde sig over, at rentebyrden falder. Den effektive rente på udestående realkreditlån inklusiv bidrag er faldet fra 2,609 pct. i fjor til 2,41 pct. i februar ifølge tal fra Danmarks Nationalbank.

»Omfanget af realkreditlån med afdragsfrihed til danske boligejere er omkring 41 mia. kr. lavere end for et år siden. Det svarer i runde tal til 31.000 færre boligejere. Tilbagegangen skyldes blandt andet, at afdragsfriheden udløber på mange lån,« siger Ane Arnth Jensen, direktør i Realkreditrådet og tilføjer:

»De lave renter gør det meget fordelagtigt at vælge lån med afdrag. Det skyldes, at afdragene udgør en større del af ydelsen, når renterne er lave. I gennemsnit går lidt over halvdelen af boligejernes ydelse til afdrag. For seks år siden, hvor renterne var højere, var det kun en fjerdedel.«

Mikkel Høegh, boligøkonom i BRFKredit, fremhæver den besparelse, danske boligejere kan se frem til.

»De lave renter giver ekstra plads i økonomien og svarer til, at man for hver lånte million sparer 2.000 kr. om året før skat, hvilket bliver til omkring godt 1.300 kr. om året efter skat. Besparelserne er næppe det, der gør den helt store forskel for de enkelte familier, men lidt har også ret. Det er næppe rentefald af denne størrelse, der gør den helt store forskel i forhold til at få vækst i økonomien. Når det er sagt skal man i imidlertid huske på, at besparelserne summer op i forhold til, hvad der var normalt for år tilbage.«