Boligejere må vente på lavere rente

Den Europæiske Centralbank holder renten fast på en procent, og Nationalbanken ændrer heller ikke den dansk rente. Men det kan ske snart vurderer økonomerne.

Læs mere
Fold sammen
Der bliver ikke lavere dansk rente i denne omgang. Det står fast, efter at Nationalbanken torsdag valgte at fastholde den danske rente på 1,55 procent. Tidligere på dagen meddelte Den Europæiske Centralbank, ECB, at der ikke bliver pillet ved eurorenten på rekordlave en procent.

Det var ventet, at ECB ikke ville sænke renten yderligere, men flere økonomer har de seneste dage spekuleret i, at der kan komme en selvstændig dansk rentenedsættelse, fordi den danske rente fortsat ligger højere end den europæiske.

Den danske valutareserve er de seneste måneder vokset til rekordhøjt niveau, og det har gjort det meget nemmere for Nationalbanken at indsnævre spændet på 0,55 procent mellem den danske og europæiske rente. Danske Banks cheføkonom, Steen Bocian, tror stadig på, at det snart vil ske.

- Vi havde heller ikke ventet, at Nationalbanken ville sænke renten allerede i dag. Når det er sagt, så har vi længe haft en forventning om en yderligere indsnævring af rentespændet, så det er alene et spørgsmål om timing. Vi forventer, at Nationalbanken allerede til september vil sænke rentespændet, skriver Steen Bocian i en kommentar.

Nordea forventer, at den danske rente kan komme helt ned på 1,3 procent inden årets udgang, mens den europæiske rente vil ligge fast på én procent resten af 2009.

En lavere rente vil især gavne boligejere med prioritetslån, mens renten på flekslån kun påvirkes i begrænset omfang./ritzau/