Boligejere gør klar til historisk konverteringsfest

Med det nye superlån på 1,5 pct. kan en konverteringsbølge på op mod 100 mia. kr. være på vej. Derved vil der være konverteret boliglån for over 280 mia. kr. i år.

Her Carsten Nøddebo på talerstolen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mikkel Møller Jørgensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Så er startskuddet lige ved at gå til en gigantisk konverteringsfest. Hvis det nye 1,5 pct. fastforrentede lån for alvor kommer i spil, kan der i løbet af de næste måneder blive konverteret boliglån for op mod 100 mia. kr. Sammenlagt vil der derved være konverteret lån for over 280 mia. kr. i år. Det vil være den tredjestørste konverteringsbølge i nyere tid.

Kun overgået af konverteringerne i 2003 og 2005, hvor der blev udskiftet lån for henholdsvis 394 mia. kr. og 372 mia. kr. Men dengang var andelen af fastforrentede lån større, end den er i dag, og derfor var mængden af lån, som kunne lægges om, større.

Ved indgangen til i år er der blevet lagt lån om for 91,2 mia. kr. , og 1. april vil lån for yderligere 93,4 mia. kr. blive lagt om, men rigtig mange boligejere er klar i startblokkene til en ny fest, efter at nye rentefald åbner for et endnu billigere drømmelån med en fast rente på kun 1,5 pct.Nykredit-Totalkredit, Realkredit Danmark og BRFkredit er klar med 1,5 pct. lån, mens Nordea Kredit stadig er i tænkeboks.

»Det nye 1,5 pct. lån kan være brugbart allerede fra på mandag. Jeg tror, at det kan give en konverteringsbølge på over 100 mia. kr. De boligejere, der skal overveje det nye lån, er alle, som sidder med et tre pct. lån og opefter. Men derudover kan det også være en god idé for dem, som sidder med et rentetilpasningslån. Renten skal ikke ændre sig ret meget, for at det ligeledes kan være en god idé for dem at overveje det nye lån,« siger områdedirektør Sune Worm Mortensen, Nykredit.

Lånet med en rente på 1,5 pct. kommer kun få uger efter, at danske boligejere jublede over, at der blev udstedt to pct. lån. Det blev dengang betragtet som en ufattelig lav rente. Med nye tilbud på hylderne og et renteniveau, som aldrig er set før i Danmark, forudser topchef i Realkredit Danmark Carsten Nøddebo, at den konverteringsbølge, som er i gang, vil fortsætte med at rulle ind over Danmark.

»Vi har at gøre med en ganske usædvanlig situation. Det kan blive den største konverteringsbølge i danmarkshistorien. Normalt ser man, at konverteringsbølgen stopper efter en opsigelsesfrist, som vi havde for kort tid siden. Men nu tyder meget på, at bølgen fortsætter med stor kraft,« siger Carsten Nøddebo.