Boligboble koster 25.000 job

Den bristede danske boligboble koster 25.000 arbejdspladser, viser nye beregninger. Økonomer kritiserer regeringen for at have forstærket boblen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Boligboblen, som med hjælp fra regeringens ejendomsskattestop og afdragsfrie lån blev pustet op i Danmark indtil 2007, har forværret den økonomiske krise dramatisk. Det skriver Politiken.

Beregninger, som Nordea har foretaget for avisen, viser, at 25.000 flere nu bliver arbejdsløse, end hvis det danske boligmarked ikke var ramt af en af de værste prisbobler i verden overhovedet.

Den samfundsøkonomiske vækst ville være en tredjedel højere i de kommende år. Og underskuddet på de offentlige finanser ville være 37 milliarder kroner i 2011 i stedet for 60 milliarder.

- Havde man undgået overophedningen, ville krisen have været mindre alvorlig - måske to tredjedele af, hvad den er nu, siger cheføkonom Helge Pedersen fra Nordea og tilføjer:

- Og regeringen har i vid udstrækning haft kontrol over faktorerne, der skabte boblen.

En række økonomer bekræfter billedet af, hvor meget boligboblens bristning har trukket resten af samfundsøkonomien ned. Og de påpeger, at problemerne med alt fra større offentlige underskud til lavere vækst gør det sværere at komme ud af krisen.

- Mange ting ville have været anderledes, og vi ville ikke have været ramt nær så hårdt af krisen. Og der ville have været mere spillerum til at bekæmpe den, siger tidligere overvismand Torben M. Andersen, der er økonomiprofessor ved Århus Universitet.

/ritzau/