Børsnoterede banker forsvinder fra landkortet

Over halvdelen af de børsnoterede banker i Danmark er forsvundet siden 2008.

Læs mere
Fold sammen

Efter Sydbanks opkøb af Diba er mere end halvdelen af de børsnoterede banker i 2008 forsvundet fra danmarkskortet, viser en gennemgang af de krak og fusioner, som finanssektoren har været præget af lige siden, skriver Jyllands-Posten. 24 af de 44 banker, som var børsnoterede i 2008, er enten krakket, fusioneret eller er ved at fusionere.

»Det er mange. Og det er flere end i banksektoren som helhed, hvor antallet af banker er faldet fra omkring 150 til godt 90 i samme periode,« siger John Norden, der er administrerende direktør i Mybanker.dk.

John Norden påpeger, at det især er helt store og helt små, som har klaret sig godt gennem krisen.

»Der er ingen tvivl om, at det er de mellemstore banker, der er forsvundet flest af. De har presset citronen for hårdt i deres iver efter at vokse,« siger John Norden.

16 ud af de 24 lukkede banker havde en direktion, der var aktie- eller optionsaflønnet, og det siger ifølge professor Ken L. Bechmann fra CBS noget om, hvilken type direktører der stod i spidsen for dem.

»De grå, lidt kedelige og ikke så risikovillige direktører vil typisk vælge en høj fast løn som aflønningsform, mens de risikovillige, der tror, at de kan gå på vandet, vil vælge aktieoptioner og bonusaflønning,« siger Ken L. Bechmann.

Reglerne for bonusprogrammer til bankdirektører er ifølge Finansrådet strammet, så de i dag kun må udgøre 50 procent af den faste løn.