Børnehavestrømer skærer ind til benet

Arnold Schwarzenegger havde stor succes i filmen "Strømer i børnehaveklassen", men en brutal spareplan for at redde Californiens økonomi gør næppe den tidligere skuespiller populær blandt småbørnsforældre.

Foto: David Mcnew / AFP. Demonstranter raser over en massiv spareplan fra Arnold "Kindergarten Cop" Schwarzenegger, der vil føre til massive besparelser på blandt andet børnehaver og fængsler.
Læs mere
Fold sammen
Schwarzenegger, der nu er Republikansk guvernør for USAs største delstat, har efter hårde forhandlinger indgået et politisk kompromis, der skal redde Californiens desparat dårlige økonomi.

Men det er næppe en plan som vil gøre guvernøren eller de øvrige delstatspolitikere populære blandt vælgerne.

Spareplanen er på 15,6 milliarder dollar, eller knap 82 milliarder kr., og skal hjælpe med at lukke et gigantisk hul i delstatens budget på 26 milliarder dollar.

I princippet er den politiske aftale om besparelserne på plads, men planen kommer dog først til afstemning på torsdag.

Store besparelser på børnehaver, skoler og fængsler
I februar blev vedtaget en drastisk spareplan som også indeholdt skattestigninger, men Arnold Schwarzenegger har blankt afvist at gennemføre nye skattestigninger. Så i stedet er han gået på udgifterne med en kødøkse.

Der skal spares i alt 6 milliarder dollar på udgifter til børnehaver og tekniske skoler, 2,8 milliarder dollar på delstatens videregående uddannelser, 1,3 milliarder dollar ved at sende offentligt ansatte på tvungen ferie uden løn og det samme på besparelser på delstatens sundhedsbudget.

Endelig vil Schwarzenegger, der fik stor kommerciel succes med hovedrollen i 1990-komedien "Kindergarten Cop" eller "Strømer i Børnehaveklassen" spare 1,2 milliarder dollar på fængselsbudgettet.

Færre indsatte i fængslerne
Ud over budgetproblemerne har Californien voldsomme problemer med overfyldte fængsler, og det er næsten umuligt at spare penge på fængselsbudgettet uden at gøre noget ved antallet af "kunder", eller indsatte.

Ifølge flere Republikanske delstatspolitikere vil en del af spareplanen indebære, at 27.000 indsatte vil blive løsladt. Det afvises dog af den politisk ansvarlige for fængslerne, Matthew Cate. Han indrømmer dog, at tallet på 27.000 er korrekt, men at det inkluderer kriminelle som frem over slet ikke vil komme i fængsel, fordi planen er at ændre strafferammerne for at få styr på udgifterne.

Raseri over spareplan
Ikke overraskende er den massive spareplan blevet mødt af talrige protester og demonstrationer, men ifølge Arnold Schwarzenegger er der ganske enkelt ikke andre muligheder end at gennemføre de store besparelser.

Som en del af den politiske aftale vil delstaten også tage 4,7 milliarder dollar i kontanter fra Californiens kommuner og amter, fordi delstaten ganske enkelt stort set ikke har nogen kontanter, og siden begyndelsen af juli har været nødt til at udstede gældsbeviser i stedet for kontanter.

Problemet er bare, at den økonomiske krise, der har presset Californiens arbejdsløshed op i 11,7 pct., også har ramt kommunerne og amterne hårdt.

Et hæfteplaster der ikke hjælper
Flere økonomer advarer om, at besparelserne vil ødelægge den positive effekt som ellers var forventet af en redningspakke til de amerikanske delstater fra præsident Barack Obama.

Ifølge erhvervsavisen Wall Street Journal vil spareplanen på kort sigt betyde, at nogle trængte amter og kommuner må overveje at gå i betalingsstandsning, og antallet af tvangsauktioner vil formentlig stige, fordi det bliver nødvendigt at fyre skolelærere og fordi hundredetusinder af offentligt ansatte vil miste 14 pct. af deres årsløn, fordi de fremover bliver tvunget til at tage tre dages ferie om måneden uden løn.

"Budgettet er et rent hæfteplaster. Det overfører blot problemerne til næste år," siger Roger Noll, økonom ved Californiens Stanford universitet til avisen.