Børnefamilier får flere penge mellem hænderne

Familien Nielsen på to voksne og to børn får 824 kroner mere om måneden efter alle udgifter i 2019 - og yderligere 741 kroner mere om måneden i 2020. Det skyldes højere stigninger i løn sammenlignet med priser - på trods af afmattet international økonomi, skriver Danske Bank i ny analyse.

Genrebillede: Ifølge Danske Banks prognose stiger danskernes forbrug ikke lige så meget som lønstigningerne.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix

Din familie kan komme til at have yderligere 824 kroner til rådighed efter alle udgifter hver måned. Det skriver Danske Bank i en ny analyse.

Derudover vil rådighedsbeløbet stige yderligere 741 kroner hver måned til næste år.

Det kan betyde, at danske børnefamilier kan komme til at tage stilling til, hvordan de vil bruge ekstra 1.565 kroner næste år sammenlignet med 2018.

Ifølge en ny investeringsanalyse fra Danske Bank vil børnefamilier med to voksne og to børn have 824 kroner mere til rådighed om måneden i år sammenlignet med sidste år efter de faste udgifter. Næste år vil rådighedsbeløbet stige med yderligere 741 kroner per måned og altså være en stigning på de 1.565 kroner i rådighedsbeløbet fra 2018 til 2020.

Stigningen i rådighedsbeløbet for en klassisk børnefamilie er opgjort, efter alle faste udgifter er betalt.

Artiklen fortsætter under grafikken:

Stigningen skyldes ifølge Danske Bank, at lønningerne stiger hurtigere end priser på produkter - ligesom at den faste udgift på el er lavere og dermed giver et større økonomisk råderum for en typisk familie. Ikke mindst den lave rente på lån slår positivt igennem i børnefamiliers økonomi.

»Familien har finansieret sin bolig via et realkreditlån uden rentebinding og nyder derfor godt af de ekstremt lave korte renter,« skriver banken.

Analysen er lavet på baggrund af Dansk Arbejdsgiverforenings konjunkturstatistik med en lønstigning på 2,4 procent sammenlignet med sidste år. Da prisstigningerne kun ligger på 1,0 procent, er der ifølge Danske Bank »en solid reallønsfremgang.«

Det sker til trods for en usikker verden omkring os. En verden hvor den internationale økonomi er »afmattet«, skriver Danske Banks boligøkonom i den nye prognose.

Danskerne bliver ikke påvirket af den internationale afmatning, fordi vi lever med stigende boligpriser samt den større jobsikkerhed øger trygheden hos de danske børnefamilier.

Danske Banks Familien Nielsen bor i et hus til en værdi af 1,9 mio. kroner, hvoraf der er en restgæld på 1 mio. kroner.

Boligøkonom: Danskerne sparer mere op end før krisen

Noget kan ifølge boligøkonomen bag analysen tyde på, at danskerne stadig er mærket efter finanskrisen.

Selv om at danske familier gennem en årrække har fået flere penge mellem hænderne, stiger privatforbruget ikke tilsvarende.

Danske Banks boligøkonom Louise Aggerstrøm Hansen skriver i prognosen, at reallønsstigningerne ventes at løfte det private forbrug, men at der de seneste år »har været en tendens til, at danskerne ikke har omsat hele deres indkomstfremgang til øget forbrug, men i stedet valgt at spare pengene op,« og at »billedet dermed er et ganske andet end i årene op til krisen, hvor en stor del af danskerne brugte flere penge, end de tjente.«

Derfor forventer banken, at en del af de øgede råderum vil gå til danskernes opsparinger.